Danas obilježavanje 24 godine od stradanja Srba u "Oluji" :: Semberija INFO ::

 

Danas obilježavanje 24 godine od stradanja Srba u "Oluji"


U Novom Gradu danas će biti obilježene 24 godine od stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" kada je protjerano oko 250.000 Srba iz Hrvatske i pobijeno oko 2.000.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu u 9.00 časova biće služena liturgija, a u 10.00 časova parastos, najavljeno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", koji je zajedno sa novogradskom opštinom organizator obilježavanja 24 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine. 

Nakon toga, prema "Mostu spasa" na rijeci Uni biće prislužene svijeće, a sa mosta će u vodu biti spušten vijenac. 

U avgustu 1995. godine ovaj most prešlo je 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like. 

U Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu, parastos će biti služen u Hramu Svetog Save u 11.30 časova. 

Zatim će u 11.45 časova biti položeno cvijeće kod spomen-krsta u ovom mjestu koji je 2012. godine podigao "Veritas" za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni koju je gađala hrvatska vojska. 

U srijedu, 7. avgusta, u 11.00 časova biće služen parstos i položeno cvijeće kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti, a za 12.00 časova najavljena je posjeta spomen-sobi u Driniću. 

Akcija "Oluja" najveće je i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka. 

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u "Oluji" je protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali. 

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Srna/Info Bijeljina