Građani blokirali Jarinje i Brnjak: Oglasila se Vojska Srbije :: Semberija INFO ::

 

Građani blokirali Jarinje i Brnjak: Oglasila se Vojska Srbije


KOSOVSKA MITROVICA - Građani su blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, gdje su raspoređeni specijalci samoproglašenog Kosova, javlja RTS.

Policija samoproglašenog Kosova ne dozvoljava prelaz na Jarinju ni pješacima, ni vozilima, a vraća one koji su već prešli, dok policija u centralnoj Srbiji vraća putnička vozila koja su krenula ka administrativnim prelazima.

Mještani Zubinog Potoka postavili su barikadu u mjestu Zupče na putu Kosovska Mitrovica - Zubin Potok, ne dozvoljavajući prolazak vozilima izuzev vozilima hitne službe.

Kao znak nezadovoljstva i protivljenja primjeni odluke prištinskih vlasti o zabrani ulaska na područje Kosova i Metohije sa srpskom ličnom kartom mještani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice i Zvečana postavili su barikadu i u mjestu Rudare na putu Kosovska Mitrovica - Zvečan - Leposavić.

Istovremeno, u 17.30 su Kosovskoj Mitrovici čule su se sirene, a narod je izašao na ulice.

Vojska Srbije nije prelazila administrativnu liniju sa KiM

Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da Vojska Srbije nije prelazila administrativnu liniju i ni na koji način nije ulazila na teritoriju Kosova i Metohije.

“Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane dostavljenom medijima.

Priština je najavila da sutra počinje primjene odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poslije sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine.

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za srpske građane na prostoru pokrajine kao i do sada.

“Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije”, rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM prenio poruku predsjednika Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasjedaju na provokacije Prištine.

Kada je riječ o jednostranim odluakma Kuritja koje treba da stupe na snagu od ponoći rekao je da će se vidjeti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspijeti da urazume Kurtija.

Petković je prenio i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtjev za formiranje Zajednice Srpskih opština.

On je istakao da ove kriza i svega što se dešava kao i institucionalno nasilje nad Srbima na KiM ne bi bilo da danas imamo ZSO koja treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM.


Glas Srpske