KON: OČEKUJEM PETOCIFRENE BROJEVE ZARAŽENIH NA DNEVNOM NIVOU :: Semberija INFO ::

 

KON: OČEKUJEM PETOCIFRENE BROJEVE ZARAŽENIH NA DNEVNOM NIVOU


Foto
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se očekuje da će u narednim danima broj novozaraženih virusom korona u Srbiji biti i petocifren na dnevnom nivou.

Kon je rekao da u naredne dvije nedjelje slijedi porast broja zaraženih, da je riječ o potpuno novoj bolesti koja se promijenila i epidemiološki i klinički, dodajući da se skratila inkubacija na tri dana, a zaraznost je veća.
 
Istakao je da se vidjelo da će doček Nove godine biti "okidač" za pogoršanje epidemiološke situacije, podsjećajući da je povećanje broja zaraženih počelo i prije Nove godine.
 
"Sve što je bilo organizovano nije trebalo da se desi, sad je jasno da to treba osuditi. Ja sam uradio sve što sam mogao na samoj sednici Kriznog štaba, ono što se desi posle toga su upozoravanja. Vakcina nije dovoljna kada se pojavio omikron, trebalo je vakcinu kombinovati sa merama, prosledio sam to svima", rekao je Kon za RTS.
 
Dodao je da je srećna okolnost to što se sada hospitalizuje manje pacijenata nego ranije, a u odnosu na kraj novembra sedam-osam puta manje se hospitalizuje pacijenata.
 
Međutim, kako kaže, pritisak je preveliki na primarno zdravstvo, a omikron i delta soj nikada nisu bili više u cirkulaciji, nego sada.
 
Napomenuo je da sjednica Kriznog štaba nije sazvana, na posljednjoj sjednici medicinski dio je bio striktan, ali preporuke nisu ispoštovane.
 
"Beograd je eksplodirao posle Nove godine, sada se sve prebacije u ostatak Srbije, sada polako eksplodira Novi Sad", naveo je Kon.
 
Istakao je da su koncerti 13. januara krajnje nedopustivi, jer trenutno obolijevaju i vakcinisani, dodajući da su kovid propusnice važne, ali da je na prvom mjestu važna zabrana javnog okupljanja.
 
"Dokle ćemo sebe da uvodimo u ovakvu situaciju. Niko nije nosio maske. Stalno se osećam nemoćno, izlaz je da narod počne da sluša stručnjake. Ne možemo stručnjake da tretiramo kao lutkarsko pozorište", rekao je Kon.
 
Kada je riječ o njegovim preporukama koje je poslao nadležnima prije nedjelju dana, rekao je da nije dobio ni naznaku odgovora.
 
"Vojvođani kreću onlajn u školu, mora da se razmišlja ko će raditi od kuće, mora da se razmišlja kako će se dočekati ovaj najveći udar. Studenti imaju 56 odsto pozitivnih od testiranih i to će da podigne aktivnost virusa, oni su se rasuli po Srbiji. Neophodno je da primarna zdravstvena zaštita izdrži", istakao je Kon.
 
Izvor: Nezavisne