Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Zagrebu :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Zagrebu


ZAGREB - Srpski patrijarh Porfirije služio je danas Božanstvenu liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, obratio se okupljenom narodu besjedom nakon čitanja svetog Jevanđelja, u kojoj je izdvojio pitanje koje su apostoli postavili Gospodu: Ko je kriv zbog toga što je čovjek slijep od rođenja - on ili njegovi roditelji?


On je odgovrio da je svaka slabost, svaka bolest, svaka nevolja i nesreća u suštini posljedica grijeha - pogrešnog upotrebljavanja onih darova i onih sila dobijenih od Boga, i naglasio da iskušenja nisu uvijek prouzrokovana ličnim ili grijehom nečijih predaka, kaže se u saopštenju SPC.

“Koliko god da je ovdje riječ o spoljašnjem vidu, ova priča pokazuje kako su se ovom čovjeku otvorivši se tjelesne oči otvarale i duhovne oči ali postoje mnogi koji imaju tjelesni vid, a zapravo su slijepi za život, za ljepotu, za ljubav, koji su slijepi za zajednicu ljubavi sa Bogom”, poručio je patrijarh.

Tanjug / Glas Srpske