SRBIJA PRIPREMILA DIGITALNE SERTIFIKATE O VAKCINACIJI :: Semberija INFO ::

 

SRBIJA PRIPREMILA DIGITALNE SERTIFIKATE O VAKCINACIJI


Foto: politika.rs
Srbija je pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje, ali to nisu kovid pasoši, rekla je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić

- Digitalni sertifikat nije kovid pasoš. To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mjesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili PCR test i negativni ste - objasnila je Matićeva za RTS.

Prema njenim riječima, EU će za nedjelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

Matićeva je navela da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

- Jedna od opcija je da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provjere i autentifikacije. Postojaće više opcija - navela je Matićeva.

Ona je istakla da se sa grčkim ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji, te napomenula da će građani Srbije u Tursku moći i bez PCR testa.

Kada je riječ o domaćoj turističkoj sezoni, Matićeva je rekla da će Srbija tek za tri godine moći da oporavi sektor turizma da dođe na nivo iz 2019. godine, koja je bila rekordna.
 
(SRNA)