Dom naroda usvojio budžet institucija BiH za ovu godinu :: Semberija INFO ::

 

Dom naroda usvojio budžet institucija BiH za ovu godinu


Foto: Nezavisne
Dom naroda Parlamentarne skupštine BIH sa osam glasova za i šest protiv, usvojio je budžet institucija BiH za ovu godinu u iznosu od 1.355.400.000 KM.

Zatko Miletić, delegat ZNG u Domu naroda skrenuo je pažnju na to da su prihodi od indirektnih poreza povećani za 800 miliona KM, a da je budžet povećan za svega 40 miliona KM, što je daleko manje povećanje nego što je bilo u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

On je rekao da je najveći problem, trenutno, u Bosni i Hercegovini manjak kadra u policijskim agencijama i Graničnoj policiji BiH, navodeći da BiH u ovom trenutku fali polovina graničara.

Želimir Nešković, delegat SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je da je budžet institucija BiH bio daleko manji dok je njegova stranka bila na vlasti te da je dolaskom SNSD-a on drastično povećan.

"Meni kao predstavniku srpskog naroda to itekako smeta jer zadire u interese Republike Srpske", rekao je Nešković dodajući da su povećani budžeti institucija protiv kojih se vlast u Republici Srpskoj navodno borila, kao što su Tužilaštvo, Sud itd…

Opozicioni poslanici, zamjerke su imali i zbog izdvajanja novca za nabavku zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naglašavajući da se za taj posao došlo do cifre od 100 miliona KM.

"Mislim da je se prešla mjera u oholosti i bahatosti", rekao je Ilija Cvitanović, delegat HDZ 1990 u Domu naroda Parlametnarne skupštine BiH.

Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH rekao je da nije zadovoljan strukturom budžeta ali da je on stvar političkog dogovora i političke realnosti.

"Milijarda KM odlazi na plate, 200 miliona KM na troškove i 100 miliona na kapitalne investicije. Nijedan budžetski korisnik neće imati problema sa izvršavanjem svojih obaveza", rekao je Amidžić.

Delegati Doma naroda usvojili su i izmjene i dopune Zakona o VSTS-u kojima se produžava rok za uspostavljanje odjela za provjeru imovine sudija i tužilaca na 28. februara 2025. godine. Takođe ovim Zakonom predviđeno je da sudije i tužioci koji su imenovani, a koji nisu mogli stupit i na dužnost jer im nije provjerena imovina, ipak mogu početi sa radom,  s tim da će im imovina biti provjerena kasnije.

Takođe, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon Predstavničkog doma Parlmaentarne skupštine BiH usvojila je i izmjene Zakona o javnim nabavkama na čiji je cilj da se "profesionalni žalitelji" spriječe da usporavaju javne nabavke sa ciljem "reketiranja privrednika" koji učestvuju na tenderima.

(Nezavisne)