Gorska služba spasavanja – stanica Bijeljina imala trening na Magliću :: Semberija INFO ::

 

Gorska služba spasavanja – stanica Bijeljina imala trening na Magliću



 
 Proteklog vikenda pripadnici GSS - stanica Bijeljina su imali kondicioni trening na Magliću, na kojem se nalazi najviši vrh u Bosni i Hercegovini sa nadmorskom visinom od 2.386 metara. 
 
U ovom pohodu je učestvovalo 9 članova GSS - stanica Bijeljina, a među njima je bila i Kia, stanični pas star svega šest mjeseci. 
 
Iako je još uvijek mlada, Kia je do ovog trenutka prošla niz obuka koje se odnose na potragu i spasavanje u ruševinama i na otvorenim područjima. 
 
Kao i dosadašnje prepreke na koje je nailazila tokom obuka, Kia je uspješno prošla i uspon na najviši bh vrh. 
 
Ovim pohodom Kia je postala jedan od rijetkih pasa koji su se popeli na Maglić sa Poštareve staze koja je izuzetno zahtjevna zbog neprisupačnog terena. 
 
Staza najprije vodi šumskim putem, koji vrlo brzo prelazi u planinarski pješački put. Od podnožja planine slijedi vrlo oštar uspon, koji kasnije izbija na greben između crnogorskog i bosanskohercegovačkog Maglića. Druga polovina staze je teška i vodi kroz zahtjevan dio terena, gdje se penjači radi sigurnosti moraju pomagati rukama. Na opasnim dijelovima staza je obezbijeđena sajlom. 
 
Svaki korak na stazi je prilika za duboko uživanje u prirodi i za razmišljanje o sopstvenim granicama i mogućnostima. 
 
Ova aktivnost je pripadnicima GSS - stanica Bijeljina poslužila kao kondicioni trening, jer put do vrha Maglića nije samo staza koja se fizički prelazi, već putovanje kroz sopstvene granice, prirodu i vlastitu snagu volje. To je putovanje koje ostavlja trajne utiske i koje mijenja pogled na svijet i sebe samog.