Predsjedništvo BiH danas usvaja budžet :: Semberija INFO ::

 

Predsjedništvo BiH danas usvaja budžet


– Predsjedništvo BiH utvrdiće na današnjoj vanrednoj sjednici Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, saznaje „Glas Srpske“ u ovoj instituciji.

Savjet ministara usvojio je juče Nacrt budžeta institucija BiH za 2024. u iznosu od 1.355.400.000 maraka, a koji je u odnosu na prošlu godinu veći za 40 miliona.

Pošto je Nacrt zakona o budžetu dobio podršku Savjeta ministara BiH, poslat je u Predsjedništvo BiH, koje je i formalni predlagač budžeta i koje ga šalje na odobravanje u Parlamentarnu skupštinu BiH, gdje treba da dobije podršku oba doma.

Za servisiranje međunarodnih obaveza predviđena je milijarda i 440 miliona. Usvajanje budžeta preduslov je za dobijanje sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

-Gotovo milijardu odlazi na plate, a 100 miliona na kapitalna ulaganja i 200 miliona na različite vrste materijalnih troškova. Pozivam ostale kolege da ostala sredstva stavimo u funkciju - rekao je juče ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je usvajanjem Nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu stvorene pretpostavke za implementaciju novog plana rasta EU.

Ministri su uspjeli otkočiti raspodjelu 50 miliona maraka sredstava od RAK-a koja će biti usmjerena u oba entiteta za razvoj saobraćaja i infomatičkog društva, ali nije bilo dogovora o podjeli 250 miliona od putarine. Problem su, ističu, ministri iz Federacije.

- Zakon je predvidio da se ta sredstva mogu privremeno podijeliti na bazi privremenih koeficijenata, ali neko ne želi da to uradi na takav način - rekao je Amidžić.

Lideri stranaka partnera u vlasti na nivou BiH potpisali su u ponedjeljak na sastanku u Mostaru zaključak i dogovorili da se budžet BiH nađe na sjednici Savjeta ministara u četvrtak, 4. jula i da po ubrzanoj proceduri bude usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.


(Glas Srpske)