Čović: Žrijebanje CIK-a ne može da utiče na funkcionisanje vlasti :: Semberija INFO ::

 

Čović: Žrijebanje CIK-a ne može da utiče na funkcionisanje vlasti


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da današnje žrijebanje delegata u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH u Centralnoj izbornoj komisiji BiH ne može da utiče na funkcionisanje vlasti na nivou BiH.

Čović je ocijenio da ne može peti delegat da utiče na vlast, te dodao da postoje različiti pristupi glasanja.

- Rijetke su sjednice kada su svi iz većine glasali zajedno, kao i u Predstavničkom domu. Ne mislim da bilo šta može uticati na ovaj dogovor - rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH.

Čović je naveo da ne treba brinuti za izjave da će neko razriješiti Savjet ministara.

- Odnosi u Domu naroda su takvi kakvi su. Ako imate parlamentarnu većinu onda je imate - rekao je Čović i dodao da je irelevantno ako je neka stranka sa tri ili četiri predstavnika.

Čović je naveo da nema nikakav odnos o pitanju žrijebanja, te dodao da na sjednicu Doma naroda svako može da dođe, ali da se zna kojih 15 ruku odlučuje.

Govoreći o zaključku koji je potpisan na današnjem sastanku, Čović je rekao da se zaključak odnosi na budžet i par stvari koje se odnose na ekonomski ambijent da bi izvršna i zakonodavna vlast normalno funkcionisale

Sastanku u sjedištu HDZ-a BiH u ime SNSD-a prisustvovali su predsjednik Milorad Dodik, potpredsjednici Željka Cvijanović i Radovan Višković, generalni sekretar ove partije Srđan Amidžić, te član stranačkog Predsjedništva Staša Košarac.

U ime HDZ-a BiH na sastanku su bili predsjednik Dragan Čović, zamjenik predsjednika Borjana Kršto i potpredsjednik Darjana Filpović.

Ispred SDP-a BiH su prisustvovali predsjednik Nermin Nikšić, lider stranke "Narod i pravda" Elmedin Konaković, te predsjednik "Naše stranke" Edin Forto.

U delegaciji SDP-a BiH su bili Saša Magazinović iz SDP-a, partije "Narod i pravda" Denis Zvizdić, te "Naše stranke" Predrag Kojović i Sabina Ćudić.


Izvor: RTRS