Zakon o sudu BiH skinut s dnevnog reda sjednice Savjeta ministara :: Semberija INFO ::

 

Zakon o sudu BiH skinut s dnevnog reda sjednice Savjeta ministara


Фото - АА

Izvor: BHRT (D.P.)

Zakon o sudu BiH je skinut s dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara BiH, rekla je nakon sjednice predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

"Resorni ministar je predložio da im treba dodatno vrijeme, pet do sedam dana, tako da smo izjašnjenje o ovom zakonu ostavili za 19. mart", rekla je ona.

Ona je rekla da se do zadnjeg momenta radilo Nacrtu zakona o sudu BiH.

"Međutim, nismo se uspjeli izjasniti", kazala je.

Krišto je rekla da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen danas na Evropskom parlamentu, na zasjedanju u Strazburu, na neki način obrazložila pozitivan stav, odnosno „zeleno svjetlo“ za BiH za otvaranje pretpristupnih pregovora.

"Još nas u tom smislu očekuje konačna odluka donošenjem odluke od strane Evropskog vijeća Evropske unije. Nadam se i vjerujem da će sve zemlje članice dati „zeleno svjetlo“, da će se pozitivno očitovati o svemu onome što su institucije BiH, konkretno i Vijeće ministara BiH, napravili u proteklih 13 mjeseci rada", navela je Krišto.

Istaknula je da je taj rad rezultat zajedničkih politika, međusobnog uvažavanja, vraćanja povjerenja i donošenja odluka konsenzusom.

"Mislim da to treba biti pravac i put za dalje", kazala je Krišto.

Uvjerena sam, navela je Krišto, da će odluka Evropskog vijeća 21. marta biti pozitivna.