Fon der Lajenova: BiH je ispunila obaveze, preporučujemo početak pregovora :: Semberija INFO ::

 

Fon der Lajenova: BiH je ispunila obaveze, preporučujemo početak pregovora


– BiH je u posljednjih godinu dana napravila impresivan napredak na putu ka EU i zato će Evropska komisija preporučiti Evropskom savjetu da otvori pregovore s BiH, rekla je Ursula fon der Lajen, predsjednica Komisije u govoru pred Evropskim parlamentom.

Uz aplauz prisutnih poslanika, fon der Lajenova je rekla da Evropska komisija predstavlja izvještaj za BiH, koji je uslov za Savjet da donese odluku o otpočinjanju pregovora za članstvo, i da je zemlja ispunila uslove koji su pred nju postavljeni.

Rekla je da je BiH usvojila zakon o sukobu interesa, koji je sedam godina čekao na usvajanje, zakon o pranju novca a unaprijedila je i menadžment migracija.

"Slika je jasna: BiH je napravila impresivan napredak otkad joj je dodijeljen kandidatski status. Više je postignuto napretka u ovih godinu dana nego u protekloj deceniji. BiH je u potpunosti usklađena s spoljnom i bezbjednosnom politikom EU što je od krucijalne važnosti u ovo turbulentno doba", rekla je fon der Lajenova.

Rekla je da je još potrebno ostvariti napretka i da je još dugi put ka članstvu, ali da je BiH pokazala da može postići napredak.

"Poruka koja dolazi iz BiH je jasna i naša poruka mora biti takođe jasna. Budućnost BiH je u EU", rekla je fon der Lajenova.

Naglasila je da vrata za zapadni Balkan moraju ostati otvorena i da je EU zato kreirala plan za rast.

Iako Fon der Lajenova preporuka za otpočinjanje pregovora idalje nije obavezujuća za Evropski savjet, smatra se da je ona jako važna, jer bez nje bi bilo teško očekivati da bi evropski lideri, koji će 21. i 22. marta raspravljati o BiH, mogli donijeti odluku o otpočinjanju pregovora. Iako je dio političara u BiH očekivao da će BiH dobiti datum, potrebno je razjasniti da će datum za početak pregovora biti utvrđen kada bude dogovorena međuvladina konferencija, na kojoj će biti utvrđen pregovarački okvir. To je proces koji predstoji i koji će, kao i za bilo koju drugu zemlju, trajati određeno vrijeme.

(Nezavisne)