Košarac: Učinjen iskorak ka EU, kritike neosnovane :: Semberija INFO ::

 

Košarac: Učinjen iskorak ka EU, kritike neosnovane


Izvor: ATV / Glas Srpske

BANjALUKA- Usvajanjem Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH uspjeli smo napraviti dodatan iskorak prema EU, istakao je na Instagramu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac.

"Važno je da je ovo zakonsko rješenje plod domaćeg dogovora i kompromisa, s ciljem ispunjavanja jednog od prioriteta i dobijanja datuma pregovora za članstvo u EU", rekao je Košarac.

On ističe da je Srpska, kao i mnogo puta ranije, pokazala da je konstruktivan partner i da je moguće doći do rješenja koja neće ugroziti nadležnosti i autonomiju Srpske. 

"Što se tiče kritika opozicije iz Srpske, ništa drugo nismo ni očekivali od ljudi koji su navikli da budu dopuna SDA-ovim zakonima i politici Bakira Izetbegovića. Plasirajući neistine, pokušavaju da jeftinim populizmom skrenu pažnju na sebe", rekao je Košarac.

On kao prvo i najvažnije ističe da nema prenosa nadležnosti.

Košarac napominje da je jasno definisano da članove Komisije bira PS BiH, u kojoj sjede predstavnici Srpske, i to vodeći računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih, a to znači da će predstavnici Srpske participirati u Komisiji i da se bez njihovog glasa ništa neće moći usvojiti.

"Nadalje, Komisija donosi podzakonske akte propisane ovim zakonom uz saglasnost Savjeta ministara BiH, u kojem sjede i ministri iz Srpske. To znači da bez saglasnosti SM BiH, nema niti rada niti podzakonskih akata Komisije", kaže Košarac. 

On ističe da se ništa neće moći uraditi bez glasa i saglasnosti Srpske.

"U zakonu se čak pominje i državljanstvo Republike Srpske, kao i prebivalište Srpske. Sam naziv zakona upućuje na to da se on odnosi samo na institucije na nivou BiH, a u samom zakonu ne postoji prelazna odredba da su Srpska i FBiH obavezne da usklade svoje zakone sa ovim zakonom", rekao je Košarac.

Košarac zaključuje da to što opozicija pokušava da neistinama i insinuacijama omalovažava i nipodaštava napredak koji smo ostvarili na putu ka EU, isključivo je problem opozicije, a ne realan prikaz stanja stvari.