Diplomatska ofanziva na BiH, u završnici trke za otvaranje pregovora sa EU :: Semberija INFO ::

 

Diplomatska ofanziva na BiH, u završnici trke za otvaranje pregovora sa EU


Фото: РТРС
Izvor: RTRS

U završnici trke za dobijanje datuma početka pregovora sa Evropskom unijom, diplomatska ofanziva na BiH! U Sarajevo je večeras stigla šef njemačke diplomatije Analena Berbok. Još traju razgovori sa članovima Predsjedništva.

Ranije, tokom dana, šefovi diplomatija Italije i Austrije, prenijeli su podršku, da BiH dobije "zeleno" svijetlo na sjednici Evropskog savjeta. Ipak, nisu izostale kritike rukovodstvu Republike Srpske, kao navodnim kočničarima evropskog puta.

Predsjednik Milorad Dodik odgovorio im je - Srpska je čvrsto opredijeljena da, zajedno sa Federacijom, napreduje na evropskom putu.

- Koliko god neki predstavljaju da je Federacija ta koja nešto radi, a predstavnike Srpske kao negativce, treba znati da time najviše dijele BiH - upozorio je Dodik.

U jeku afere koja potresa Njemačku zbog navodnih planova da raketama gađaju Krimski most, šefica diplomatije te države okreće se Zapadnom Balkanu. Uoči dolaska u Sarajevo ponovo plaši javnost navodnim ruskim destabilizujućim uticajem dok nediplomatskim riječnikom "betonira" nimalo blagonaklonu politku zvaničnog Berlina prema Republici Srpskoj.

- Mi se odlučno suprostavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju BiH postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti - navela je Analena Berbok ministar inostranih poslova Njemačke.

Planova za secesiju nema ali ako i nekada dođe do nezavisnosti Republike Srpske, ona će biti rezultat djelovanja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita koji pokušava da uruši Srpsku i kojeg podržava Berbokova- poručio je predsjednik Milorad Dodik reagujući na izjavu šefice njemačke diplomatije.

- Vidim da ministarka inostranih poslova Njemačke Analena Berbok dolazi u BiH da ponovo prosipa svoje frustracije o secesiji, priča o reformama i vladavini prava ,a onda nam šalje i podržava Kristijana Šmita i pokaže da nema ni "p" od vladavine prava. Ona je u BiH da se lažno predstavi kao neko ko pomaže, a u suštini želi da pribavi poene na već donesenu odluku da se BiH da pregovarački status bez datuma otpočinjanja. Bez datuma to ništa ne znači - poručio je Dodik.

Ako je suditi po izjavama ministara inostranih poslova Italije i Austrije, BiH ima punu podršku tih zemalja za otvaranje pristupnih pregovora. Ipak, nije moglo proći bez prijetećih tonova. Zaboravljajući istorijska iskustva sa srpskim narodom i austrijski šef diplomatije poput njemačke kolegince, nastupio je s oštrom porukom o navodnim kočničarima evropskog puta BiH.

- Svaki političar, svaka politička snaga koja misli da može zaustaviti na evropskom putu BiH, zapravo krade budućnost ove zemlje i mladih naraštaja. Svako ko misli da može stati na put tome igra se sa vatrom, igra se sa budućnošću ove zemlje - poručio je Aleksander Šalenberg ministar inostranih poslova Austrije.

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani, naveo je da je stav Italije vrlo jasan.

-  BiH je dio Evrope. I mi želimo da BiH bude punopravna članica EU u dolazećim godinama. Danas ovdje u Sarajevu da još jednom izarzimo podršku otvaranju pregovora sa BiH - dodao je on.

Uoči 21. marta i sjednice Evropskog savjeta na kojoj se očekuje odluka o početku pregovora sa EU, pred BiH je nekoliko izazova.

Usvajanje Zakona o sukobu interesa u Savjetu ministara najdalje je odmaklo. I dalje je spor SNSD-a i Trojke o sjedištu Apelacionog odjeljenja, što koči usvajanje Zakona o sudovima. Tzv. integritetske izmjene Izbornog zakona neprihvatljive su za Hrvate bez garancije da im se neće ponoviti slučaj "Komšić". Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda ostavljen je za april.

- Želim da vas napomenem da smo potencirali usvajanje svih 14 prioriteta u paketu i to bi mnogo ranije bilo riješeno pitanje ispunjavanje obaveza prema evropskom vijeću da su partneri iz FBiH prihvatili ponudu SNSD, izgubili smo vrijeme , u međuvremenu smo aktivno participirali.Da li je to dovoljno za Evropsko vijeće ne znam ali mi tražimo vidljivost Republike Srpske i datum početka pregovora - naglasio je Staša Košarac zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

Elmedin Konaković ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara rekao je da će u aprilu, svako donijeti viđenje Ustavnog suda u smislu prijedloga zakona.

- Trojka radi intezivno, Dodik i SNSD imaju svoj prijedlog ako završimo uspješno ovu fazu mi donosimo svoje prijedloge , SNSD svoje HDZ svoje i usvaja se ono oko čega se dogovorimo - poručio je Konaković.

Uradili smo više nego današnje članice i zato očekujemo tačan datum otpočinjanja pregovora sa EU, odgovorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Istakao je da su mnogi pokušali da zlopotrijebe priču o evropskom putu kako bi se obračunali sa Srpskom, ali u tome nisu uspjeli.