Sanda Dubravčić-Šimunjak i Katarina Vit za BHRT: 40 godina kasnije - sjećanja na olimpijske dane :: Semberija INFO ::

 

Sanda Dubravčić-Šimunjak i Katarina Vit za BHRT: 40 godina kasnije - sjećanja na olimpijske dane


Izvor: BHRT (S.M.)

Veoma nam je drago da smo ponovo u Sarajevu, to je grad koji zauzima posebna mjesta u našim srcima, izjavile su slavne klizačice Sanda Dubravčić – Šimunjak i Katarina Vit gostujući u Specijalnom programu BHRT-a posvećenom 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

"Sarajevo je specifičan grad, to je grad koji je živio za Olimpijske igre, to je grad u kojem su održane ljudske, tople Igre u kojima su svi sudjelovali, od namlađih do najstarijih, i dali svoj doprinos da te igre budu tako lijepe. To je bilo nešto specifično", rekla je Sanda Dubravčić – Šimunjak, najbolja jugoslovenska i hrvatska klizačica, koja je 8. februara 1984. godine upalila olimpijski plamen na stadionu Koševo, čime su zvanično otvorene 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Ona se u razgovoru prisjetila kako je Sarajevo, gdje je osvojila deseto mjesto u umjetničkom klizanju, izgledalo tih olimpijskih dana. 

Evocirala je uspomene na trenutak kada je saznala da će upravo ona biti ta koja će upaliti olimpijski plamen.

"Sve je krenulo na Zlatnoj pirueti Zagreba gdje sam osvojila pet zlatnih medalja, dva srebra i jednu bronzu. Na toj pirueti sam pobijedila aktuelnu svjetsku prvakinju, bila sam prva žena na ovim prostorima, prva Jugoslovenka koja je osvojila medalju u zimskim sportovima. Tada mi je, u dvanaestom mjesecu 1983. godine, rečeno - ti ćeš biti ta koja će upaliti plamen", rekla je Dubravčić – Šimunjak.

Ispričala je, malo i kroz šalu, kako bi, da je slušala roditelje, možda osvojila olimpijsku medalju, i to - bronzanu. Međutim, kaže, njen put je bio medicina jer je od sedmog razreda osnovne željela postati liječnik.

Emotivan susret u studiju BHRT-a

Tokom gostovanja Dubravčić – Šimunjak u našem programu, desila se nesvakidašnja situacija. Naime, njemačka klizačica Katarina Vit izrazila je želju da uđe u studio i, iako nije bilo planirano, da se sretne sa Sandom. Susret je bio srdačan, prepun emocija.

"Drago mi je da vidim Sandu, bila je teška kokurencija. Uvijek sam se radovala povratku u Sarajevo, koje ima posebno mjesto u mom srcu. Dobijam stalno poruke od građana Sarajeva da nisam zaboravljena, rado se sjećam prekrasnog vremena provedenog ovdje", kazala je Vit, koja je na ZOI u Sarajevu osvojila zlatnu medalju u umjetničkom klizanju.

Te olimpijske igre su, rekla je Vit, "vjetar u leđa" i pokrenule njenu međunarodnu karijeru.

Prije toga sam se takmičila na nacionalnim takmičenjima. Olimpijske igre su nešto što vam promijeni život, to je bila moja prva olimpijska medalja. ZOI gleda cijeli svijet i to je za mene bila polazna tačka da me svijet počne prepoznavati".

Kaže da je podrška sportistima jako važna, te se prisjetila svoje trenerice Jute Miler.

"Moja trenerica, bez nje ne bih došla tako daleko. Bila je stroga, ali pravedna i fer. Kad ste mladi, hoćete da se zabavljate i treba vam neko ko će vas držati fokusiranim. Dobro je što je bila stroga i što je bila tu da prati moj razvoj".

Sanda Dubravčić – Šimunjak i Katarina Vit došle su u glavni grad Bosne i Hercegovine na obilježavanje 40. godišnjice ZOI.

Bio je to najveći sportski događaj ikada održan na prostorima Jugoslavije.

Sandi Dubravčić – Šimunjak je 08. februara 1984. na stadionu Koševo, na kojemu je upriličena ceremonija otvaranja Igara, bila posljednja nositeljica baklje kojom je upaljen olimpijski plamen na stadionu. Na međunarodnim takmičenjima svojevremeno je nastupala za bivšu SFRJ. Danas je uspješna liječnica i članica Medicinske komisije Međunarodne klizačke organizacije za Hrvatsku.