Preminuo profesor Enes Duraković :: Semberija INFO ::

 

Preminuo profesor Enes Duraković


IZVOR: radiosarajevo (E.D.) / BHRT

Prof. dr. Enes Duraković preminuo je u ponedjeljak, 5. februara u 77. godini u Sarajevu. Bio je književni istoričar, esejist, književni kritičar i antologičar.

Rođen je 14. augusta 1947. Godine u Polju kod Dervente, BiH.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je završio i Postidplomski studij. Doktorirao je na istom fakultetu na kojem je do odlaska u penziju 2012. godine bio redovni profesor na Odsjeku za književnost naroda Bosne i Hercegovine.

Bio je jedan od obnovitelja KDM Preporod, član Izvršnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, predsjedavajući plenarne sjednice Prvog bošnjaškog sabora, zamjenik, a potom ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Bosne i Hercegovine.

Bio je urednik časopisa Lica, Život i Pregled, urednik u izdavačkim kućama Preporod, Alef i Sarajevo - Publishing, član redakcionog odbora u I.K. Svjetlost i Veselin Masleša.

Dobitnik je nagrade za književnu kritiku Branko Šimić.

Objavio monografiju o M. Dizdaru Govor i šutnja tajanstva (1979), 1988. godine, pojavljuje se Durakovićeva knjiga Riječ i svijet: studije i eseji o bosanskohercegovačkim pjesnicima XX vijeka , za koju je kritika kazala da je u isto vrijeme i antologija, i udžbenik, i naučna knjiga.

Riječ i svijet sadrži obimne studije o pjesnicima Aleksi Šantiću, Jovanu Dučiću, Musi Ćazimu Ćatiću, Antunu Branku Šimiću, Hamzi Humi, Nikoli Šopu, Skenderu Kulenoviću, Maku Dizdaru i Anđelku Vuletiću. Hronološki slijede knjige Bošnjačke i bosanske književne neminovnosti iz 2003, Arka riječi iz 2006, te Obzori bošnjačke književnosti iz 2012. godine.