Fon der Lajen: Otvaramo vrata za djelovanje na zajedničkom EU tržištu; Moguća milijarda evra za BiH :: Semberija INFO ::

 

Fon der Lajen: Otvaramo vrata za djelovanje na zajedničkom EU tržištu; Moguća milijarda evra za BiH


Фото - РТРС
Izvor: RTRS

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas u Sarajavu da je BiH postigla određeni napredak na putu ka Evropskoj uniji.

- Potrebno nam je da vidimo usvajanje još nekih zakona. Intenzivno smo razgovorali i na temu "Plana rasta". Tu otvaramo vrata za sedam važnih sektora, da mogu da djeluju na zajedničkom evropskom tržištu. One mogu donijeti jednu milijardu evra BiH - istakla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare.

Navela je da bi tada očekivani rast BDP-a u BiH bio 10 odsto.

- Velika prilika je pred BiH, ali i pred EU, jer ona je nekompletna bez zapadnog Balkana - dodala je Fon der Lajen.

U ovom trenutku želim iskazati optimizam i uvjerenje kada je u pitanju otvaranje pregovora BiH sa EU, kao i podrška Hrvatske i Holandije na tom putu, rekla je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjan Krišto nakon sastanka sa Fon der Lajen.

Navela je da je na današnjem sastanku informisala kolege iz EU šta je BiH uradila protekle godinu na tom putu.

- Imali smo 59 sjednica Savjeta ministara. Želim se zahvaliti i na sastanku političkih lidera protekle sedmice, na kojima su dogovoreni pravci djelovanja u narednom periodu. Od 13 prijedloga zakona, njih šest je usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH - navela je Krišto na konferenciji za novinare.

Navela je da očekuje od EU da nastavi podržavati sve pozitivne procese unutar BiH.

- Očekujem da imamo i prijedlog budžeta za 2024. godinu, što je veoma važno na našem evropskom putu - dodala je ona.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković istakao je da je Hrvatska godinama unazad najčvršći prijatelj BiH na njenom evropskom putu.

- Ništa nije slučajno, pa ni ovaj sastanak, a on je plod dugotrajnih razgovora, ali i podsticaj da se donesu određeni zakoni. I onda u izvještaju 21. marta u Briselu da se stvore preduslovi da se dobije konsenzus od 27 država o pristupanju BiH EU. Na temelju onoga što smo čuli uz podršku svih nas, mislim da ćemo dobiti sve argumente da odluka u Briselu bude pozitivna - rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Predsjednik Vlade Holandije Mark Rute istakao da je zadovoljstvo Holandije da pomogne BiH na putu ka EU.

- Jačati demokratiju i vladavinu prava, jer svima je interes da BiH zauzme svoje mjesto za stolom u evropskoj porodici. Moramo biti iskreni i reći da je ostalo još puno posla kako bi se došlo do stepena ispunjavanja svih uslova, ali se ide naprijed. Evropska komisija je tu da pruži podršku na tom putu i zato smo ovdje - naveo je Rute.