Evropski zvaničnici u posjeti Bosni i Hercegovini :: Semberija INFO ::

 

Evropski zvaničnici u posjeti Bosni i Hercegovini


Фото - АА
IZVOR: BHRT (E.D.)

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, premijer Nizozemske Mark Rute i hrvatski Andrej Plenković borave u Bosni i Hercegovini gdje sa domaćim zvaničnicima razgovaraju o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj Uniji.

Fon der Lejen i Rute se sastali sa članovima Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen i premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Ruteom, dok se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je doputovao u dvodnevnu posjetu Sarajevu, nije pojavio na jutrošnjem sastanku.

Sastanku je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se danas u Sarajevu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Nizozemske Markom Rutteom, a sastanku je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je doputovao u dvodnevnu posjetu Sarajevu, ali se jutros nije pojavio na sastanku u Predsjedništvu BiH.

Evropski zvaničnici sastali su se i sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, sa kojim su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

"Reformski i europski put ključan je za stabilnost, funkcionalnost i razvoj BiH. Pritom je važno postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda", napisao je Plenković na društvenoj mreži "X".

Posjeta evropskih zvaničnika je uslijedila nakon odluke Evropskog vijeća u decembru 2023. o otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo. Evropsko vijeće je također pozvalo Komisiju da izvijesti Vijeće o napretku najkasnije u martu 2024. u cilju donošenja odluke.

Posjeta ima za cilj ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i intenziviraju napore kako bi do marta 2024. godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Osim toga, posjeta će biti prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan.