Prijedlozi tri strane spremni pred dolazak predsjednice Evropske komisije :: Semberija INFO ::

 

Prijedlozi tri strane spremni pred dolazak predsjednice Evropske komisije


Фото - РТРС
Izvor: RTRS

Nakon što su prijedlog dogovora iz Laktaša objelodanili SNSD i "Trojka", danas je i HNS predstavio prijedlog izmjena Izbornog zakona. Tako su prijedlozi sve tri strane spremni pred dolazak predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

U zvaničnu posjetu BiH već su stigli premijeri Holandije i Hrvatske, Mark Rute i Andrej Plenković.

Biće to i prilika da upoznaju iskorake koji su, posljednjih dana, načinili domaći političari u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Postignuti dogovor u Laktašima trn je u oku trojici delagata u Klubu Bošnjaka Doma naroda, pa najavljuju blokadu, a reagovao je i OHR.

Na odgovore iz Srpske nisu dugo čekali.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović u jedan dokument pretočio je sve što je dogovoreno na sastanku u Laktašima i uputio na adresu predsjednika SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a. Predložene izmjene Izbornog zakona odnose se na tehnička pitanja, Centralnu izbornu komisiju, izbor članova Predsjedništva. Cilj je da, bez mijenjanja Ustava, hrvatski član Predsjedništva bude biran glasovima Hrvata.

- Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji BiH pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu katerogiju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona. Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu - rekao je Čović.

Dogovoreno uliva optimizam da bi sastanak sa evropskim diplomatama mogao značiti i novo poglavlje na evropskom putu BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazuje na to da je dosta toga učinjeno i da će Evropa ovaj put svojim odlukama pokazati da li je ozbiljna prema BiH.

- Očekujem od Evropske unije da odredi precizan datum za pregovore i učini proces kredibilnim. Sve drugo bi ojačalo nepovjerenje. Republika Srpska ostaje konstruktivan partner u svim procesima na putu BiH ka Evropskoj uniji. I ovaj put idemo s povjerenjem da će predstavnici Trojke ostati posvećeni zajedničkom cilju u vezi s kojim postoji konsenzus svih strana, a to je evropski put. Jasno je da optužbe koje dolaze od SDA prave problem Trojki, ali interes svih stranaka trebalo bi da bude na reformama koje će je učiniti funkcionalnijom i stabilnijom - kaže Dodik.

Sličnog stava je i Čović. Postignuti dogovor omogućiće da pred goste iz Evrope izađu s obećanjem da će budžet biti usvojen u narednih deset dana, a izmjene Izbornog zakona do kraja februara.

- To je veliko ohrabrenje. Međutim, niko nam ništa pokloniti neće, ako mi ovo usvojimo što smo sad pričali, mi smo i više od plana napravili, tako da ne vidim nijedan razlog da nemamo otvaranje pregovaračkog procesa - kaže Čović.

Optimizam dijeli i šef bh. diplomatije i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković. Za njega je dolazak evropskih diplomata dobar zak da bi se uvjerili da je BiH napravila iskorak.

Sastanku s predsjednicom Evropske komisije, hrvatskim i holandskim premijerom, prisustvovaće i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac. To će, kaže, biti prilika da iznenese stavove Republike Srpske koja insistira na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH.

- Neophodno je da stranci odu iz Ustavnog suda BiH, jer je vidnjivoda je ovaj sud remetilački faktor kad su u pitanju određene aktivnosti i da izlazi izvan okvira svojih nadležnosti - ističe Košarac.

I dok se čekaju evropski gosti, delegati SDA, DF i Stranke za BiH u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, najavili su blokadu onog što je dogovoreno u Laktašima. Na sjednici Doma naroda neće se, kažu, pojaviti i na taj način srušiće kvorum neophodan za rad tog tijela.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da se time šalje loša poruka.

- Mislimo da je jako loša poruka da oni koji su navikli da se stvari u BiH uređuju samo na način da stranci nameću rješenja koja odgovaraju samo Bošnjacima i samo su po njihovoj volji, da će takvi da ruše svaki dogovor i primjenu svakog dogovora samo da bi zadržali takvo stanje - kaže Kovačević.

Kovačević zbog takvog postupanja, retrogradne koalicije "SDfA za BiH", kako je nazvao delegate Kluba Bošnjaka, traži osudu od Delegacije EU u BiH i stranih ambasada, prije svih, američke i britanske. U međuvremenu oglasio se OHR, ali u vezi s dogovorenim na sastanku u Laktašima. Smatraju da vlasti u BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o otvorenosti i integritetu izbornih procesa.

- OHR nema ništa s evropskim putem BiH, niti s evropskim vrijednostima. Oni su potpuna negacija svih evropskih demokratskih standarda. Lažni visoki predstavnik pokušava da održi lažnu priču o tome da zastupa evropske vrijednosti. On ne zastupa nikoga i ništa - jasan je Dodik.

Zato je i odgovor predsjednika Parlamenta Srpske Nenada Stevandića na stav OHR-a da je srpska strana pokazala da se ne plaši stranih ambasada i OHR-a, a da je sada red da to, kako kaže, pokaže i "Trojka".