Može li koalicija na nivou BiH da napravi iskorak i usvoji prijeko potrebne reforme? :: Semberija INFO ::

 

Može li koalicija na nivou BiH da napravi iskorak i usvoji prijeko potrebne reforme?


Фото - РТРС
Izvor: RTRS


Može li koalicija na nivou BiH da napravi iskorak i usvoji prijeko potrebne reforme, prije svega one koje se odnose na Izborni zakon i Zakon o Ustavnom sudu? Nakon sastanka u Laktašima, stiče se utisak da je to moguće. Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da ne postoji nijedan razlog da dogovoreno ne bude usvojeno u Parlamentu BiH.

BiH bi do kraja februara trebalo da dobije novi Izborni zakon, ako ono što je dogovoreno na posljednjem sastanku u Laktašima, bude usvojeno. Imenovanje nove Centralne izborne komisije, zatvorene izborne liste, obavezno glasanje, izmjene koje se odnose na izbor članova Predsjedništva i novina prema kojoj bi mandati pripadali stranci, načelno su usaglašeni .

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne vidi prepreku za realizaciju dogovorenog.

- Moj utisak je da je taj sastanak proizveo volju i atmosferu da se to završi u februaru i mislim da kada malo pažljivije posmatrate, partneri iz FBiH su zbog nekih svojih lokalnih potreba na neki način omekšali, ali je u suštini sve su rekli isto, nije bilo ništa različito od onog što smo se dogovorili o svemu tome - rekao je Dodik.

Svima unutar BiH je jasno da je aktuelni Izborni zakon loš i zbog toga je važno usvojiti izmjene, kaže univerzitetski profesor Drago Vuković. Ono što je još važnije, navodi Vuković, jeste da te izmjene budu rezultat djelovanja domaćih političkih aktera.

- Apsolutno podržavam to da se poveća taj izborni prag, da se zatvore liste, da mandati pripadaju partijama, jer sve ovo što nije bilo do sada je proizvodilo jako ružne političke procese, događaje i političku korupciju - kaže Vuković.

Jedna od tema razgovora u Laktašima, između ostalih, bila je reforma Ustavnog suda BiH, na čemu Republika Srpska insistira. Rok za usvajanje novog Zakona o Ustavnom sudu trebalo bi da bude april.

- Raspodjela, dva Srbina, te po dva Hrvata i dva Bošnjaka, koja bi se birala u FBiH, i trojica koja vi se birala zamjenskih za strane sudije ili kako odluči parlament, to je u redu kvalifikacija, ali ih bira Parlament BiH i u kome svi imaju neku odlučujuću ulogu - smatra Dodik.

Stalni pozivi srpskih predstavnika na unutrašnji dijalog, bez uplitanja stranaca, a što je preduslov za normalno funcionisanje BiH, često nisu dolazili do predstavnika druga dva naroda, naročito Bošnjaka. Da li će ovaj dogovor iz Laktaša biti realizovan ili će se strani prsti ipak umiješati?

- Bio sam skeptik, ali su na sastanku svi bili konstruktivni i odgovorni, svjesni značaja unutrašnjeg dogovora i stabilnosti. Ali đavo, uglavnom strani đavo, ne miruje - rekao je Nenad Stevandić predsjednik Ujedinjene Srpske.

Samo dogovor unutrašnjih faktora može obezbijediti opstanak i budućnost BiH, dok je nametanje stranaca sasvim izvjesno vodi u raspad i nestanak, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

- BiH u kojoj se umjesto predstavnika njenih naroda pitaju stranci, ne samo da nema evropsku budućnost, nego nema budućnost uopšte. Zato je značaj sastanka u Laktašima ogroman, jer su na njemu ključni unutrašnji politički faktori u BiH, pokazali da imaju kapacitet za dogovor i rješavanje ključnih problema - dodaje Kovačević.

Sve tačke koje su bile tema rasprave koalicionih partnera su preduslov za Evropski put BiH. Da li će je uključiti na taj put koji vodi ka Briselu, biće poznato u martu.