Podnesen zahtjev za privremeno udaljenje Debeveca sa dužnosti predsjednika Suda BiH :: Semberija INFO ::

 

Podnesen zahtjev za privremeno udaljenje Debeveca sa dužnosti predsjednika Suda BiH


  Izvor: Glas Srpske

SARAJEVO - Kancelarija disciplinskog tužioca (KDT) Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH je podnijela zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, nakon što ga je SIPA juče uhapsila zbog sumnje na zloupotrebu položaja.

Kako su saopštili iz VSTS-a, Tužilaštvo BiH im je danas u jutarnjim satima uputilo Obavještenje u kojem ih informiše o donošenju Naredbe o provođenju istrage protiv osumnjičenog Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH.

„Odmah po prijemu navedene Obavijesti, u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o VSTS-u BiH, ista je proslijeđena u rad Kancelarije disciplinskog tužioca  VSTS-a BiH, koji je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. Nakon podnošenja zahtjeva, automatski sistem DK CMS će odrediti prvostepenu disciplinsku komisiju VSTS-a BiH koja će, u zakonskom roku, donijeti odluku po zahtjevu KDT-a“, rekli su u VSTS.

Na osnovu odluke prvostepene disciplinske komisije, VSTS BiH će postupiti u skladu sa odredbama propisanim Zakonom o VSTS-u BiH. 

„U slučaju da odluka prvostepene disciplinske komisije bude udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika suda, VSTS BiH će odlučiti o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH“, napominju iz VSTS-a.

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, rekao je danas na konferenciji za novinare da se u slučaju Debeveca ne može primijeniti imunitet od krivičnog gonjenja.

Osim Debeveca, uhapšen je i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica. Kajganić je naveo da postoji sumnja da su oni nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i radnike Tužilaštva BiH.