Dan sjećanja na stradanje žena u ratu BiH :: Semberija INFO ::

 

Dan sjećanja na stradanje žena u ratu BiH


  Izvor: Fondacija „Lara“

Mirovne aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija, članice Inicijative Mir sa ženskim licem, iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bratunca, Višegrada, Modriče, Bihaća, Zenice, Bosanskog Grahova, Banjaluke i Prijedora, u okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja, obilježavaju 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini. 

Tim povodom, u petak, 8. decembra, Fondacija „Lara“ će organizovati uličnu akciju na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića (kod Narodne biblioteke “Filip Višnjić”) u Bijeljini, sa početkom u 15 časova.

Inicijativa za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH pokrenuta je krajem septembra 2014. godine, kako bi se ukazalo na nepravedan odnos društva prema ženama koje su stradale u ratnim sukobima u BiH periodu 1992-1995. Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u BiH ubijena je 9901 žena. One nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sjećanju, njihova imena se rijetko ili gotovo nikako ne nalaze na spomenicima i memorijalima, a sjećanje na njih čuvaju samo članovi porodice ili bliski prijatelji.