Šmit: Bosna i Hercegovina nikad nije bila bliža integraciji u EU :: Semberija INFO ::

 

Šmit: Bosna i Hercegovina nikad nije bila bliža integraciji u EU


  Izvor: BHRT (D.P.)

Bosna i Hercegovina nikad nije bila bliža integraciji u Evropsku uniju, ali neki političari odaju utisak da nisu na tom putu. Mnogo je problema u Republici Srpskoj zbog retorike o recesiji koja "truje procese i život u RS", rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit na pres konferenciji povodom dvodnevnog sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira održanog 5. i 6. decembra 2023. u Sarajevu.

"Živjeti zajedno u BiH je dobar primjer za zajednički život u Evropi. Ko pokuša da potkopa stabilnost, ili iznutra ili s vana, EU će zaštititi stabilnost i sigurnost", rekao je Šmit. 

Šmit je rekao da međunarodna zajednica podržava ljude u BiH koji, kako kaže, nikad nisu bili bliže Evropskoj uniji.

"Kao visoki predstavnik blisko sarađujem sa predstavnicima EU zemalja. Sada treba ponuditi svu moguću pomoć, to nije završeno, tek počinje i tražiće svu posvecenost lidera. EU nije restoranski meni, svi zajedno moramo kuhati. Ovo je vrijeme izazova. Međunarodna zajednica je zabrinuta jer nije postignut znacajan napredak. Napravljen je određeno napredak, ali put ka EU vodi ka detaljnijoj integraciji", kazao je Šmit.

On je dodao da se na dvodnevnom sastanku raspravljalo o perspektivama za budućnost Bosne i Hercegovine, te da je zaključeno da nema alternative za EU.

"Dejtonske institucije EUFOR i OHR sa jedne strane, a EU integracije će donijeti druge instrumente", naglasio je Šmit.

Šmit kaže da se razgovaralo i o tehničkim aspektima izornog procesa. 

"Znamo da se prijedlozi Venecijanske komisije godinama nalaze na stolu. Apel na parlamentarce i lidere da moraju nastaviti implementirati kako bi se lokalni izbori održali po tim standardima", rekao je Šmit.

Šmit je izričito rekao da se Ustavni sud BiH ne dira.

"Ako iko misli da moze stavljati Ustavni sud pod svoje, ne može. Ustavni sud je nezavisna institucija. Trebaju se delegirati kandidati za Ustavni sud. Ovo je veoma važna institucija. Ako mislite drugačije, nemate šta tražiti u EU. Moramo braniti Ustavni sud i mi ćemo to i učiniti", naglašava Šmit. 

Visoki predsatvnik smatra da BiH treba, korak po korak, raditi na ispunjavanju 14 uslova, te da se do marta trebaju napraviti konkretni koraci.

On se ovom prilikom zavalio i komandantu EUFOR-a Helmutu Habermajeru, kao i generalnom sekretari NATO-a Jansu Stoltenbergu na opredjeljenosti da se sačuva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.