Evakuisani državljani BiH iz Gaze stižu u Sarajevo :: Semberija INFO ::

 

Evakuisani državljani BiH iz Gaze stižu u Sarajevo


Grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika evakuisanih iz Gaze stiže u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, 20. novembra, potvrđeno je iz Ambasade Države Katar u Sarajevu.

Jutros je održana nova vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj je odlukom odobreno da uz bh. državljane, u Bosnu i Hercegovinu dođu i njihovi srodnici. Tako su stvoreni uslovii za prebacivanje ovih osoba u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Fena.

Prema provjerenim informacijama, građani Bosne i Hercegovine kreću na put sutra rano ujutro  avionom kompanije Turkish Airlines iz Kaira ka Istanbulu. Potom će iz Istanbula u Bosnu i Hercegovinu doputovati u dvjema odvojenim grupama. Prva bi na Međunarodni aerodrom u Sarajevu trebalo da stigne sutra u 14.40 sati, a drugu treba očekivati istog dana oko 19.55 sati.

Troškove njihovog putovanja u Bosnu i Hercegovinu snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Ambasade te zaljevske zemlje u Sarajevu.

Država Katar značajno je doprinijela evakuaciji bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze.

Evakuacija stranih državljana koje žele napustiti Gazu dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama. U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshal Ali Mohamad Abdulah Al-Atijah. Njemu je zbog toga 15. novembra zahvalila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Kao izraz dubokog poštovanja prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ali i 30. godišnjici bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine, ambasador Al-Atijah će, prema ranijem planu, učestvovati u dočeku bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Katarski ambasador u Republici Egipat Tarik Ali Al Ansari ranije je dočekao bh. državljane i njihove srodnike u Kairu nakon što je zvanična Doha omogućila njihov dolazak na sigurno odredište u Egiptu. Ambasada Države Katar im je tom prilikom osigurala prigodne poklone dobrodošlice.

Zvanična Doha, osim spomenutih troškova putovanja u Bosnu i Hercegovinu, snosila je i troškove smještaja za bh. državljane u Kairu.

Oni su zahvalili Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.

(Nezavisne)