Savjet ministara odobrio dolazak 30 Palestinaca, srodnika bh. državljana :: Semberija INFO ::

 

Savjet ministara odobrio dolazak 30 Palestinaca, srodnika bh. državljana


Izvor: BHRT (A.P.)

Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio je Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uslovima državljanima Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine, potvrdio je za BHRT ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

Nešić je naveo da odobren ulazak za 50 ljudi, odnosno da će u BiH ući 20 bh. državljana, kojima dozvola nije ni bila potrebna, te za 30  njihovih srodnika.

Ambasador BiH u Kataru Semir Halilović za BHRT je potvrdio da se trenutno radi na organizaciji njihovog dolaska na Aerodrom u Sarajevu.

Prema posljednjim informacijama, državljani Bosne i Hercegovine i njihovi srodnici koji su uspjeli preći granični prelaz Rafah se nalaze u glavnom egipatskom gradu, Kairu. 

Podsjetimo, na sinoćnjoj sjednici Savjeta ministara nije donesena odluka o tome zbog nepostojanja kvoruma za rad i odlučivanje. O ovoj odluci nisu se izjasnili ministri iz Republike Srpske, tražeći dodatno usaglašavanje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac bio je izričito protiv toga da se dozvoli ulazak u državu osobama koje nemaju bh. državljanstvo. Nakon toga su i ministar bezbjednosti Nenad Nešić i ministar finansija Srđan Amidžić odlučili ne glasati kako bi bili jedinstveni.

Nešić je ranije rekao da u BiH mogu ući samo njeni državljani i njihovi bliski srodnici, pojasnivši da je riječ o roditeljima, djeci i bračnim drugovima koji imaju državljanstvo BiH.