Drama na aerodromu u Sarejevu: Policija uhapsila muškarca za kojeg se vjeruje da je terorista :: Semberija INFO ::

 

Drama na aerodromu u Sarejevu: Policija uhapsila muškarca za kojeg se vjeruje da je terorista


Navedene aktivnosti su provedene u saradnji sa Obavještajno bezbjedonosnom agencijom Bosne i Hercegovine.
​ 
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su zajedno sa policijskom službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo slobode lišili jedno lice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela"Organizovanje terorističke grupe", "Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama" u vezi sa krivičnim djelom"Terorizam" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.
 
Kako "Avaz" saznaje riječ je o Adnanu Ćatiću Adi koji je bio pripadnik terorističke organizacije ISIL. On se iz Sirije prebacio u Tursku, zatim iz Turske u Sarajevo gdje uhapšen na aerodromu.
 
Inače , kako je ranije objavljeno, Ćatić je otišao u džihad u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić se šerijatski vjenčao sa Adnom Balihodžić.
 
Ćatić je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči.
 
Kako je saopćeno iz SIPA-e, lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonom predviđenom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
 
Navedene aktivnosti su provedene u saradnji sa Obavještajno bezbjedonosnom agencijom Bosne i Hercegovine.
 
(avaz.ba)