Odlaganje nuklearnog otpada odloženo bar do 2028. :: Semberija INFO ::

 

Odlaganje nuklearnog otpada odloženo bar do 2028.


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da su zvanični Zagreb i Ljubljana odlučili da odlaganja otpada na Čerkezovcu (Trgovska gora) bude odloženo bar do 2028. godine.

"Mi smo održali sastanak međudržavnog povjerenstva između Hrvatske i Slovenije i dogovorili smo da postojeći sistem ostane na snazi do 2028. godine čime na neki način relaksiramo ovu temu u  javnosti BiH", kazao je Plenković, koji se po dolasku u Sarajevo sastao sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ).

Plenković je pohvalio rad Savjeta ministara i istakao da međusobni ekonomski odnosi BiH i Hrvatske napreduju, ali da je njegov dolazak u Sarajevo iniciran procesom proširenja EU.

"Ono što je urađeno nedavno, treba da bude vodič za evropski put BiH. Želim ohrabriti oba doma da učine napore i donesu zakone koji su poznati kao ciljevi već godinu. Ukoliko se to dogodi, svima nama koji smo prijatelji BiH, biće puno lakše zagovarati donošenje odluka o BiH, nego ako se neki od tih zakona ne donesu", rekao je Plenković, preneo je sarajevski portal Kliks.

Govoreći o temama koje su Hrvatskoj primarne u odnosu na BiH, kazao je da bi poželjno bilo pojačati saradnju u oblasti migrantske politike.

"Želeo bih da podstaknem BiH da unapredimo saradnju u oblasti suzbijanja nezakonitih migracija. Nalazimo se na balkanskoj ruti, a pravo rešenje po pitanju migracija je na izvorištu. Nažalost je takvih izvorišta puno.  Potrebna nam je značajnija kontrola granice, bolja saradnja na readmisiji te sklapanje sporazuma s Fronteksom jer bi on mogao pomoći BiH", rekao je Plenković.

On je apelovao na BiH da uskladi politike viznog režima s drugim zemljama sa regulativama EU.

(Tanjug)