Kakva sudbina čeka električne trotinete: Poslanici traže dopunu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH :: Semberija INFO ::

 

Kakva sudbina čeka električne trotinete: Poslanici traže dopunu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH



Treba li zabraniti upotrebu električnih romobila (trotineta) na cestama u BiH, ograničiti njihovu upotrebu ili omogućiti da učestvuju u saobraćaju bez ikakvih ograničenja – tema je o kojoj bi krajem mjeseca trebalo da raspravljaju poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Pred poslanicima će se, naime, naći inicijativa kojom se zadužuje Savjet ministara BiH i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH da u roku od 60 dana u parlamentarnu proceduru upute Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kojim će se regulisati status električnih romobila u saobraćaju.

U inicijativi koju su potpisali poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija navodi se da je „razvoj i napredak tehnologije  u pogledu mikromobilnosti, te održivih načina prevoza, donio mnogo izazova u saobraćaju na cestama“.

– Sve veća upotreba i dostupnost električnih romobila i sličnih električnih vozila zauzela je u vrlo kratkom roku veliki broj saobraćajnica, a i pješačkih površina. Evropski gradovi su različito reagovali na pojavu mikromobilnosti, od potpune zabrane malih električnih vozila do potpune otvorenosti – navodi se u inicijativi.

Dodaje se da su određene države s vremenom prilagodile svoje propise, uzimajući u obzir situaciju i razvoj događaja na terenu, uključujući pri tome i reakcije javnosti, odnosno svojih građana.Uzimajući u obzir navedeno, kako stoji u inicijativi, svjedočimo činjenici da u saobraćaju na cestama sve više učestvuju različita vozila koja se pokreću na električni pogon (električni romobil i slično).
– S obzirom na to da električni romobili nisu regulisani Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, podnosimo navedenu poslaničku inicijativu – navodi se na kraju inicijative.


Srpskainfo