SDA bira novo rukovodstvo stranke, predsjednik ostaje isti :: Semberija INFO ::

 

SDA bira novo rukovodstvo stranke, predsjednik ostaje isti


SARAJEVO - Osmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora, zakazan je za danas u Sarajevu.

Za lidera stranke je istaknuta samo jedna kandidatura pa je i rezultat unaprijed poznat - kandidat za stranačkog predsjednika je Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom periodu bio na čelu SDA, piše Kliks.

Izborna komisija SDA je na sjednici krajem septembra utvrdila kandidata za predsjednika.

Izetbegovića je predložilo 95 opštinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Šemsudin Mehmedović imao je osam kandidatura opštinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom na to da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 opštinskih/gradskih organizacija.

Na Kongresu će biti birano i devet potpredsjednika SDA.

Izborna komisija je sačinila listu kandidata za potpredsjednike SDA na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike utvrđuje novoizabrani predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasanjem birati devet potpredsjednika.

Prije izbora organa i funkcionera Stranke, predsjednik SDA Bakir Izetbegović bi trebao podnijeti Izvještaj o radu SDA između 7. i 8. Kongresa.


Glas Srpske