Moć bh. oružanih snaga pala za još 10 pozicija, Srbija lider u regionu :: Semberija INFO ::

 

Moć bh. oružanih snaga pala za još 10 pozicija, Srbija lider u regionu



BANjALUKA, SARAJEVO - "Global Firepower" objavio je ovogodišnju rang-listu oružanih snaga širom svijeta na osnovu raspoložive vatrene moći, a BiH se ponovo plasirala na najgoru poziciju u regionu, i pritom je na samom dnu i u svijetu.

Štaviše, bh. oružane snage su se, sa prošlogodišnje 123. pozicije, preselile 10 mjesta niže, na neslavno 133. mjesto, na spisku na kojem se nalazi ukupno 145 vojnih snaga širom svijeta.
Konačna rang-lista formira se na osnovu više od 60 pojedinačnih faktora za određivanje ocjene, počevši od broja vojnih jedinica, finansijske situacije, do logističkih kapaciteta i geografskog položaja.
Kada je u pitanju region, najbolje plasirana je Srbija, koja se našla na 58. mjestu. Hrvatska je na 69, Slovenija je 86, Albanija 91, Sjeverna Makedonija je na 108, a Crna Gora na 128. mjestu.
Na naša pitanja u vezi sa ovim istraživanjem, iz Ministarstva odbrane BiH nismo dobili odgovor do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina".

Ðuro Kozar, vojno-politički analitičar, smatra da je BiH potpuno zaslužila da bude na mjestu na kojem se nalazi, jer država ne ulaže u Oružane snage koliko bi to trebalo da bude slučaj.
"Mi da nemamo donacije iz SAD i drugih zemalja s kojima sarađujemo, ne bismo imali gotovo ništa, jer ono što smo ranije imali od naoružanja i vojne opreme, to se pomalo troši i odvojilo se za staro gvožđe. Dakle, mi smo tu u zaostatku najviše zbog nedostatka savremenog naoružanja", rekao je Kozar u izjavi za "Nezavisne novine".

Prema ovom istraživanju, BiH iz godine u godinu bilježi pad. Podsjetimo, 2021. godine objavljeno je da je BiH zauzela neslavnu 121. poziciju, prošle godine je bila na 123. mjestu, a sada je na 133. poziciji.
Prve na ovoj listi su, ove godine, Sjedinjene Američke Države. Kao drugoplasirana se našla Rusija, a potom slijede Kina, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija. Posljednji na listi je Butan.

"SAD su zauzele prvo mjesto jer pokazuju najbolje brojke u ključnim materijalnim, finansijskim i resursnim kategorijama", saopštio je "Global Firepower".
Sa 92 razarača, 11 nosača aviona, 13.300 aviona i 983 borbena helikoptera, prema podacima iz aprila 2023. godine, ta zemlja se rangirala prva u mnogim područjima, uključujući veličinu svoje flote aviona, broja ratnih brodova i snage svoje transportne flote.
"Takođe, SAD imaju najveći odbrambeni budžet od 761,7 milijardi dolara, što je skoro trostruko više od Kine, koja je na drugom mjestu sa budžetom za odbranu od 230 milijardi dolara", objavio je "Business Insider" za vojsku SAD.

Sajt "Global Firepower" još od 2006. godine objavljuje svoj godišnji izvještaj i rang-listu nacionalnih oružanih snaga.
Pojedini analitičari, ipak, smatraju da "Global Firepower" nije potpuno relevantan izvor, jer je "njihovo poređenje bazirano na nekim elementima u kojima nema najznačajnijeg, a to je spremnost neke vojske da ratuje".
Analitičari, međutim, smatraju i da, što se tiče Oružanih snaga BiH, one od svog formiranja nisu nabavile skoro ništa, tako da BiH zaista najmanje napreduje, a ima i disfunkcionalan mehanizam.


Nezavisne Novine