Varhelji naredne sedmice u Bosni i Hercegovini :: Semberija INFO ::

 

Varhelji naredne sedmice u Bosni i Hercegovini


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji 17. maja dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Dok imamo velika očekivanja, bh. zvaničnici ne mogu se pohvaliti da su zadate obaveze na evropskom putu implementirali.

S kakvim porukama će ga dočekati i kako će ih vidjeti Evropska unija?

„Od nas se očekuje da krenemo onim koracima i prema našim obavezama onako kako smo to dogovorili u smislu principa i načela za uspostavu vlasti. Što se tiče dolaska Varheljija mislim da je napravljena jedna agenda oko ispunjavanja naših obaveza. Suština je da se njegov dolazak treba odnositi da se dogovorimo o formatu i temama”, mišljenja je Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Ove poruke su poslane iz Vijeća ministara BiH uoči dolaska evropskog komesara za proširenje. S druge strane, generalni sekretar Evropskog pokreta smatra da u našoj zemlji preovladava želja za članstvom u EU, ali da se u praksi to nedovoljno pokazuje.

“Mi još nismo ispunili ono što je bilo zadato 15. decembra, ni od onih osam tačaka koje su izvedene od 14 prioriteta. Jedino što je pozitivno jeste što se usvojio akcioni plan za implementiranje strategije komunikacije institucija BiH u procesu eu integracija za koje je izdvojeno nekih dva miliona maraka i u narednom periodu će se ići sa promocijom evropskih integracija i vrijednosti unutar institucija Bosne I Hercegovine”, kazao je Haris Plakalo, glavni tajnik Europskog pokreta.

Posjetu Varheljija analitičar Inicijative za europsku stabilnost Adi Ćerimagić vidi kao podršku Evropske unije i želju da se kroz pregovore radi na reformama.

“S obzirom da i finansijska sredstva koja EU ima za Bosnu I Hercegovinu do kraja mandata ove vlasti u Bosni I Hercegovini i s obzirom na činjenicu da se otvaranje pregovora pokazalo i u iskustvu Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije, nije nešto previše značajno. U tom smislu EU će imati slabe karte kojim može motivisati bh. političare na neke značajnije korake i reforme.”

Podsjetimo, komesar je posjetio našu zemlju krajem prošle godine kada je rekao da je evropski put otvoren ali da se od Bosne I Hercegovine očekuju rezultati

“Ja se iskreno nadam da će naše zemlje članice prihvatiti prijedlog koji je EK dala. To je ovisno i o vijestima koje dolaze iz zemlje. Ja se nadam da će ova jedinstvena prilika, ova jedinstvena ponuda koja je data građanima Bosne i Hercegovine pokrenuti pozitivne pomake i pozitivnu agendu u Bosni I Hercegovini. U tim okolnostima je puno lakše uvjeriti naše zemlje članice”, poručio je ranije.

Evropska komisija poseban naglasak stavlja na 14 ključnih prioriteta za napredak naše zemlje u procesu EU integracija. Kako su naveli iz Direkcije za EU integracije sa novim sazivom Vijeća ministara BiH napravljeni su i novi koraci koji su važni za realizaciju ovih prioriteta. Pa je, između ostalog Bosna i Hercegovina kandidatski status dobila 15. decembra, a pred institucijama vlasti su zadaci koje moraju ispuniti na daljnjem putu ka EU.

Novi izvještaj o Bosni i Hercegovini, koji će biti i prvi nakon što je BiH dobila status kandidata, najavljen je za jesen, saopštili su iz Direkcije za evropske integracije.


​BHRT