Ustavni Sud BiH privremeno stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Ustavni Sud BiH privremeno stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske


Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom je privremeno stavljen van snage Zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj.

Predsjednica Ustavnog Suda BiH Valerija Galić je nakon sjednice rekla da je ovakva odluka donesena nakon apelacije koju su uputili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, kao i 11 delegata Predstavničkog doma i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.


Ona je dodala da su mediji pogrešno naveli da će Sud danas raspravljati o ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini  te da se raspravljalo samo o privremenoj mjeri suspenzije Zakona.

Odluka nije donesena jednoglasno, jer je sudija Zlatko Knežević glasao protiv.

Plenarna sjednica Ustavnog suda je održana elektronskim putem.

Podsjetimo, visoki predstavnik Kristijan Šmit je početkom sedmice objavio da je suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, ali su vlasti RS odgovorile da Zakon ostaje na snazi i da se "odluke ilegalno biranih visokih predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku".


BHRT