Ambasada Sjedinjenih Američkih Država - Program malih grantova za osnaživanje žena :: Semberija INFO ::

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država - Program malih grantova za osnaživanje žena


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država - Program malih grantova za osnaživanje žena

Ovaj program podržava NVO napore da omogući ravnopravno učešće žena u ekonomskom, građanskom i političkom životu u BiH. Posebno konkurentni biće prijedlozi koji idu dalje od gradnje svijesti za promociju aktivnosti ili stvaranja promjene u ponašanju ili institucionalnu promjenu. Takođe podržavamo prijedloge koji grade solidarnost među ženama iz različitih gradova, političkih stranaka ili etničkih grupa, i koji podržavaju ranjive i marginalizovane žene u BiH.


Teme projekta su:
Unapređenje učešća žena u ekonomskom životu BiH, umjetnosti, pravu, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, nauci i drugim sektorima.

- Unapređenje učešća žena u politici i pojačavanje njihovih glasova i liderstva po pitanjima koja utiču na građane BiH.
- Povećanje potencijala djevojaka i mladih žena da postanu lideri u svojim školama, zajednicama i zemlji.
- Prevencija polno zasnovanog nasilja i drugih oblika lošeg tretmana žena, poput seksualnog zlostavljanja i diskriminacije na radnom mjestu; jačanje podrške institutcija i građanskog društva žrtvama polnog nasilja i diskriminacije.
- Organizovanje projekata koji pomažu u jačanju građanskog društva, povezuju žene preko društvenih podjela i poboljšavaju kvalitet života žena u svojim zajednicama i širom BiH


Cilj ovog programa je aktivniji angažman i jednak tretman žena u svim sferama života, kao što su politika, ekonomija, obrazovanje i građansko društvo u Bosni i Hercegovini. Ovaj program takođe ima za cilj prevenciju polno zasnovanog nasilja i svih ostalih oblika diskriminacije i zlostavljanja žena i podrška projektima u zajednici koji poboljšavaju kvalitet života žena u BiH.

Dužina trajanja: 12 mjeseci
Broj grantova: 10 ili više
Iznosi grantova: od 1.000 do 50.000 dolara
Ukupno raspoloživo za program: 275.000 dolara
Datum dodjele: jun/jul 2023.

Na javni poziv se mogu prijaviti nevladine, neprofitne organzacije, obrazovne institucije i nezavisne medijske organizacije koje su registrovane u Bosni i Hercegovini. Organizacije mogu podnositi samo jedan prijedlog po programu.

Da bi dobile grant, sve organizacije moraju imati jedinstveni identifikacioni broj (UEI) koji se izdaje preko www.SAM.gov kao i važeću registraciju na www.SAM.gov. Za dodatne informacije pogledajte Dio E.

Napomena: dobijanje UEI i registracija na SAM sistem može potrajati i do mjesec dana, pa vas pozivamo da što prije započnete proceduru.

Obrasci:
- SF-424 (Prijava – organizacije) – uvrstite i UEI broj u prijavu.
- SF424A (Podaci o budžetu za programe koji se ne odnose na izgradnju).
- Prijedlog projekta (maksimalno 6 stranica): Prijedlog bi trebalo da sadrži dovoljno podataka da svako ko nije upoznat sa njim može da razumije šta tačno podnosilac želi da radi.

Opšte smjernice:
- Svi prijedlozi moraju biti napisani i podneseni na engleskom jeziku.
- Prijedlozi ne smiju preći 6 stranica (uključujući budžet i listu za provjeru) fontom Times New Roman veličine 12.
- Sva polja u obrascu za prijavu i listi za provjeru moraju biti popunjena i poslana e-poštom kao jedan dokument.
- Trajanje projekta ne smije preći 12 mjeseci, ali pod određenim okolnostima prihvatićemo projekte koji imaju duži evaluacioni period nakon završetka projektnih aktivnosti.
- Grantovi se daju jednom i ponovljeni projekti obično ne dobijaju grantove. Ukoliko tražite finansiranje ponavljanja projekta, morate uključiti veoma jako opravdanje zašto je potrebno ponoviti projekat.
- Popunjene aplikacije pošaljite na: [email protected]

Rok za dostavljanje prijava je 10. mart 2023. godine. 

Više informacija na:

Molimo Vas da jasno i detaljno proučite smjernice i uslove Javnog poziva, jer je to jedini validni izvor informacija. Odsjek za LER i EI samo prosleđuje informacije, ali nije odgovoran za izmjene koje donator može da napravi. 



Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije
Gradska uprava Grada Bijeljina