Unapređenje rada sigurnih kuća :: Semberija INFO ::

 

Unapređenje rada sigurnih kuća


Kako je najavljeno, danas će biti održana konferencija za štampu pod nazivom „Izazovi, dobre prakse i unapređenje rada Sigurnih kuća i specijalizovanih usluga podrške za žrtve rodno zasnovanog nasilja u BiH” koju Fondacija „Lara“ organizuje u partnerstvu sa Udruženjem građana „Vive žene“ Tuzla u Etno - selu ,,Stanišići'' u Bijeljini. 

Konferencija je završna aktivnost u projektu „Unapređenje kapaciteta pružalaca servisa podrške za žrtve rodnozasnovanog nasilja – Faza III“ koji je Fondacija „Lara“ realizovala u partnerstvu sa članicama Sigurne mreže BiH (Udruženje građana „Vive žene“ Tuzla, Fondacija lokalne demokratije Sarajevo, „Žena BiH“ Mostar, Udruženje „Žene sa Une“ Bihać, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Udruženje građana „Budućnost“ Modriča) u periodu od 1. jula 2021. do 28. februara 2023. godine. 

Projektne aktivnosti su obuhvatile četiri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (Kanton Sarajevo, Kanton Tuzla, Unsko-sanski kanton i Hercegovačko-neretvanski kanton) i tri regije u Republici Srpskoj (regije Doboj, Bijeljina i Banja Luka) sa ciljem jačanja kapaciteta članica Sigurne mreže u odgovoru na seksualno nasilje, unapređenja odgovora multisektorskih timova/koordinacionih tijela u definisanju odgovora na nasilje u zajednici sa fokusom na seksualno nasilje i bolje evidencije zasnovane na elementima ranjivosti žrtve.

-Na konferenciji ćemo prezentovati ključne rezultate projekta, dokumenta i ostale materijale koji su nastali tokom njegove implementacije, a koji mogu biti odlična osnova i resurs za dalji rad u oblasti unapređenja pomoći i podrške za žrtve nasilja nad ženama, kao što su Istraživanje iskustava u radu sigurnih kuća u BiH sa žrtvama seksualnog nasilja, Publikacija Smjernice i preporuke za rad sa žrtvama seksualnog nasilja, softversko rješenje za standardizovano dokumentovanje i vođenje evidencije o radu sigurnih kuća i drugih specijalizovanih usluga podrške za žrtve rodnozasnovanog nasilja, video materijali za informisanje žrtava, te zaključci i preporuke sa brojnih obuka sa fokusom na značaj uspostavljanja multisektorskog odgovora na seksualno nasilje'', najavljuju iz Fondacije ,,Lara''.