Akcija "Klaster": Inspektori glumeći studente upisali fakultet i kupili diplome :: Semberija INFO ::

 

Akcija "Klaster": Inspektori glumeći studente upisali fakultet i kupili diplome


U akciji "Klaster" pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su deset osoba, među kojima je više radnika i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niz drugih nezakonitosti. Nezvanično se saznaje da je priprema akcije trajala duže vrijeme, te da su u svemu učestvovali i policijski inspektori, koji su se, u okviru ove akcije, prerušili u studente te upisali na fakultete i uspjeli dobiti lažne diplome, što bi trebalo da bude jedan od ključnih dokaza u predstojećem postupku. Na meti istrage su, kako nam je potvrđeno, osumnjičeni dekani, te profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović. Mediji su prenijeli da su akcijom obuhvaćeni "Apeiron", Nezavisni univerzitet Banjaluka - NUBL, Univerzitet za poslovne studije - UPS, "Prometej" i Univerzitet za poslovne studije i menadžment - PIM. Spominju se i cifre od nekoliko desetina lažnih diploma koje su, kako postoje tvrdnje, izdate, a inspektori su sve snimali i dokumentovali. SIPA je juče prilikom realizovanja akcije privremeno oduzela 165.000 maraka i poslovnu dokumentaciju. Istražioci su, između ostalog, češljali dokumentaciju nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova u Banjaluci. U Tužilaštvu BiH su rekli da je u okviru akcije privedeno više radnika i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH i zaplijenjen je novac koji potiče iz nezakonitih aktivnosti.

-Prema prikupljenim dokazima, sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli nezakonito više od 600.000 KM", naveli su iz Tužilaštva BiH. Takođe navode da se u skladu sa naredbom Suda BiH oduzima obimna dokumentacija i predmeti u većem broju ustanova.

-Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provedbu zakona u borbi protiv sistemske korupcije u BiH i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini", poručili su iz Tužilaštva BiH. Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, izjavio je da svaka negativna pojava u visokom obrazovanju treba biti sankcionisana, kao i da je resorno ministarstvo na raspolaganju svim nadležnim organima u procesu istrage.

-Javni i privatni univerziteti u Srpskoj moraju postupati i djelovati u skladu sa zakonom", poručio je Budimir, komentarišući operativnu akciju "Klaster". Budimir je rekao da će se Ministarstvo i dalje boriti protiv svih zloupotreba na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj. Do zaključenja današnjeg broja"Nezavisnih novina" nisu bile završene sve policije aktivnosti, a deset uhapšenih su sprovedeni u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

-Nakon ispitivanja će u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine", rekli su iz SIPA. Kako su juče naveli, prilikom pretresa otkriveni su predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Takođe, tu su i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta i to podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

(Nezavisne novine)