Lidija Bradara novi predsjednik FBiH :: Semberija INFO ::

 

Lidija Bradara novi predsjednik FBiH


SARAJEVO - Igor Stojanović (SDP) i Lidija Bradara (HDZ) danas su se sastali u Sarajevu gdje su dogovorili da zvaničnica HDZ-a bude predsjednica, a Stojanović potpredsjednik FBiH.

"Danas smo iskoristili svoje ustavna ovlaštenja i ustavne nadležnosti. Nas troje smo potvrđeni i izabrani kandidati za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Lidija Bradara je predsjednica FBiH, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH", rekla je Bradara.

Ipak sve ovo treba da potvrdi Predstavnički dom parlamenta FBiH s obzirom da Lendo nije prisustvovao sastanku na kojem je to dogovoreno.

Iz Centralne izborne komisije jasno pokazuju da kandidati moraju proći određenu proceduru prije nego što budu potvrđeni na pozicije u rukovodstvu entiteta.

U sklopu ovih procedura, oba doma entitetskog parlamenta CIK-u moraju dostaviti izborni materijal o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za rukovodstvo FBiH, kao i informaciju o dogovoru o tome ko će biti novi predsjednik FBiH. Sastanak o tome je zakazan tek za petak.

Stojanović je rekao da su o ovome obavještene sve institucije, uključujući CIK, OHR i oba doma Parlamenta FBiH te da će čekati dalje upute i shodno tome se i ponašati.


Glas Srpske