RJEŠENjE ZA PREVARE Dvokružni izborni sistem smanjuje broj kandidata :: Semberija INFO ::

 

RJEŠENjE ZA PREVARE Dvokružni izborni sistem smanjuje broj kandidata


Nezapamćena poplava nezavisnih kandidata za učešće na ovogodišnjim izborima za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske ukazuje na potrebu što hitnijih izmjena Izbornog zakona kako bi se stalo u kraj prevarama.

Ovo za Srpskainfo tvrde predstavnici i vlasti i opozicije, kao i brojni analitičari i stručnjaci za izborni sistem. Naime , otkako je Centralna izborna komisija (CIK) BiH 4. maja donijela odluku o raspisivanju izbora pa do danas, dakle za samo nešto više od tri sedmice, prijavu za izbore za predsjednika i potpredsjednika Srpske podnijelo je čak 17 kandidata.

Uglavnom je tu riječ o potpunim anonimusima i ljudima za koje se, malo kroz šalu, a više za ozbiljno, smatra da bi teško uvjerili i članove svoje najuže porodice da glasaju za njih.
Prodaja mjesta

Da je u ovom slučaju riječ o pokušaju manipulacije izbornim procesom kroz prodaju mjesta članova biračkih odbora, ali i “rastakanju” glasova biračkog tijela, jednoglasno ocjenjuju svi sagovornici našeg portala koje smo pitali za mišljenje o ovoj temi. Većina smatra da bi promjene Izbornog zakona, u smislu uvođenja dvokružnog sistema na izborima za najvažnije inokosne funkcije, bile najbolje rješenje.

– Ništa toliko ne šteti demokratiji kao pretjerivanje s demokratijom. Upravo na primjeru Republike Srpske i BiH može se reći da ova krilatica pogađa u srž problema u društvima koja su podložna teškim oblicima manipulacija, malverzacija i u kojima je korupcija praktično institucionalizovana – kaže za Srpskainfo politikolog Darko Kuzmanović.

On ocjenjuje kao skoro nevjerovatan podatak to da se za izbor predsjednika Republike Srpske, koja ima oko 900.000 stanovnika, već prijavilo 17 kandidata, te da će ih, prema njegovim riječima, do isteka roka za predaju kandidatura, krajem jula, vjerovatno biti više od 20.

– Na nedavno održanim predsjedničkim izborima u Francuskoj, koja ima oko 70 miliona stanovnika, učestvovalo je svega 12 kandidata. U Srbiji, koja ima sedam miliona stanovnika, bilo je osam kandidata na predsjedničkim izborima. Legitimno je pravo svakog pojedinca da se kandiduje, ali kod nas se ogroman dio kandidatura zloupotrebljava isključivo za trgovinu biračkim odborima, kao i za odvlačenje glasova konkurentima u izbornoj utakmici, što na neki način predstavlja institucionalizovani oblik korupcije.

Rješenje problema je veoma jednostavno i nalazi se u uvođenju dvokružnog izbornog sistema koji bi, prvo, doveo do filtriranja, jer bi, pod uslovom da jedan kandidat nema više od 50 odsto glasova, dva kandidata s najvećim brojem glasova iz prvog izbornog kruga prošla u drugi krug, gdje bi se praktično kreirala referendumska atmosfera. Tako izabrani kandidat imao bi i mnogo veći legitimitet nego što je sada slučaj – smatra Kuzmanović.
 
(Srpska info)