DODIK: DO KRAJA GODINE FORMALNA ODLUKA O PRIHVATANjU "MALOG ŠENGENA" :: Semberija INFO ::

 

DODIK: DO KRAJA GODINE FORMALNA ODLUKA O PRIHVATANjU "MALOG ŠENGENA"


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je očekivanje da će Predsjedništvo najkasnije do kraja godine donijeti formalnu odluku o prihvatanju inicijative "mali Šengen".

Dodik je rekao da je ova inicijativa sada prihvatljiva i za članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su ranije bili skeptični, s obzirom na to da su otklonjene bojazni koje su imali u vezi sa određenim političkim aranžmanima.

- Danas se vidi da će to biti isključivo inicijativa koja će omogućiti pojačano investiranje, protok robe i ljudi, te lakšu disperziju. Mislim da ćemo formalnu odluku imati najkasnije do kraja godine - rekao je Dodik za BHT.
On je naveo da je u Briselu od važnih ljudi čuo da je na plenumima, na kojima se razgovara o regionu na nivou vlada i predsjednika zemalja EU, tema bila odvajanje Republike Srpske iz BiH.

- Jedan od tih predsjednika je rekao: "Šta god mi činili, nismo uspjeli da homogenizujemo BiH, ona ima svoje unutrašnje diskusije i ne može da profunkcioniše i jednog dana ćemo vjerovatno morati da damo državu Srbima, Hrvatima i da Bošnjaci ostanu na svom prostoru" - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, komentar jednog od učesnika plenuma bio je: "Ako to moramo uraditi, zašto to ne uradimo sada".

- Bilo je onih koji su saglasni sa tom činjenicom da BiH ne funkcioniše i da treba pokušati naći drugo rješenje - rekao je Dodik, navodeći da su ideju o odvajanju Republike Srpske podržale dvije zemlje stare i nekoliko nove Evrope.

Upitan može li da izlobira odlazak članova Predsjedništva BiH u Moskvu, Dodik je izrazio uvjerenje da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin primio članove Predsjedništva.

- Nisam imao ovlaštenja da bih pričao sa njim o tome, moram imati saglasnost druga dva člana Predsjedništva, koji nikada nisu iskazali volju za to - rekao je Dodik.

On je podsjetio da su članovi Predsjedništva bili pozvani na vojnu paradu u Moskvu, ali da nisu otišli.

- Prema tome, cijenim da nisu zainteresovani, zašto bih ja lobirao. Inače, nemam nijedan problem da zajednički kao Predsjedništvo odemo bilo gdje - poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH kaže da Putin nikada nije rekao da Rusija podržava njega i Republiku Srpsku i istakao da su ključne postavke ruske politike prema BiH poštovanje Dejtonskog sporazuma, Ustava i teritorijalnog integriteta, te dogovor naroda unutar BiH.

- Odnosi federalne i politike Sarajeva i Rusije treba da se definišu između njih i mi im nećemo smetati. Ovdje u Sarajevu je dominantan okvir o negativnom ruskom uticaju, što je smiješna priča - rekao je Dodik u upitao jesu li pozitivni samo američki ili uticaj EU. 

Ocijenio je da je bitno da BiH sa svima ima dobru saradnju i u tom kontekstu pohvalio odnose BiH i Turske.
Govoreći o ispunjavanju 14 prioriteta EU, Dodik je istakao da u Predsjedništvu BiH nema razlika u tom pogledu.

- Preporuke su veoma teške, ali ni sama Evropa ne insistira da sve budu riješene, već da počne njihovo rješavanje - rekao je Dodik, podsjećajući da je Predsjedništvo danas pozdravilo investicioni paket EU za BiH i i njihovo opredjeljenje za proširenje Unije.

Dodik je konstatovao da su metodologije za pristupanje EU nepovoljnije nego ranije, jer je sada moguće da otvoreno poglavlje Evropa može da vrati na početak, čega ranije nije bilo.

- BiH i region dolaze na kraju integracija u EU, a uslovi su se stalno usložnjavali - dodao je Dodik.
Prema njegovim riječima, neka od rješenja koja se traže od BiH zadiru u Ustav, što je teško pitanje za rješavanje.

- Nikada ni od jedne članice nije tražena promjena Ustava prije kandidatskog statusa, a od BiH se sada traži - zaključio je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, pozdravio je današnju odluku Suda BiH da ukine odluke Centralne izborne komisije BiH koje se odnose na zabranu učešća Ujedinjene Srpske na lokalnim izborima i o novčanom kažnjavanju predsjednika ove stranke Nenada Stevandića.

(SRNA)