Manje starih dizelaša na putevima - manje oboljelih od astme :: Semberija INFO ::

 

Manje starih dizelaša na putevima - manje oboljelih od astme


Foto: Pixnio
Naučnici su pronašli vezu između izduvnih gasova vozila i rasta broja oboljelih od astme.

Ovo je zaključio veliki tim sastavljen o naučnika sa berlinskog Instituta za istraživanje klime MCC, Univerziteta u Frankfurtu i Univerziteta u Mastrihtu.

Djeci čije su majke tokom trudnoće živjele u ekološkoj zoni, odnosno u zoni u kojoj je bio zabranjen saobraćaj starijim dizelašima, a koja su tu boravila barem do prvog rođendana, u prvih pet godina prepisivano je 13 odsto manje lijekova za astmu, piše "RevijaHAK".

Ovo je rezultat studije objavljene u stručnom časopisu "Economic Policy", koja se zasniva na anonimnim podacima o pacijentima udruženja zdravstvenog osiguranja AOK.

Kako uzrast djece raste, korist se postepeno povećava, a pozitivan efekat se može očekivati tokom čitavog života.

U njemačkim gradovima praćeno je pola miliona novorođenčadi, rođenih od 2006. do 2017. godine. Tim je radio slično laboratorijskom eksperimentu sa eksperimentalnom i kontrolnom grupom, objasnila je glavna autorka Hana Klauber iz MCC-a.

Podaci se mogu uporediti sa podacima djece iz gradova slične socijalne strukture i vremenskih uslova koji su ekološku zonu uveli kasnije ili je uopšte nisu uveli.

Ekološke zone su obično gusto naseljena područja u gradskim centrima, u kojima više nije dozvoljeno kretanje vozila određenih klasa izduvnih gasova.

Zabrane vožnje koje su na snazi u njemačkim gradovima od 2008. godine su posebno usmjerene na starije dizel automobile.

Već iz prethodnih istraživanja se znalo da tamošnji vazduh sadrži oko pet odsto manje fine prašine. Male čestice prodiru duboko u respiratorni trakt i druge krvne sudove.

Više od 200 gradova širom Evrope postavilo je takve ekološke zone.

Sa druge strane, neke od njemačkih ekoloških zona, u gradovima kao što su Erfurt, Karlsrue ili Hanover, su ukinute. Gradovi to objašnjavaju činjenicom da zagađivači rijetko prelaze zakonske granične vrijednosti.

(B92)