Sijarto: Dodik je apsolutno predan evropskom putu, nema ga smisla kažnjavati :: Semberija INFO ::

 

Sijarto: Dodik je apsolutno predan evropskom putu, nema ga smisla kažnjavati


Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto rekao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik apsolutno predan evropskom putu, te da nema smisla kažnjavati demokratski izabranog zvaničnika.

Rekao je da se njegova vlada protivi evropskim sankcijama govoreći o mogućnosti da se to desi u slučaju Milorada Dodika.

"Evropske sankcije nikad nisu uspjele nigdje. Nema smisla kažnjavati demokratsko izabranog zvaničnika, jer to samo pogoršava situaciju. Budimpešta, umjesto toga, preferira dijalog i raspravu, a kroz razgovore s predsjednikom Srpske, shvatio sam da je on apsolutno predan evropskom putu", rekao je Sijarto, koji je juče otvorio školu u Petrinji.

Ističe da za ubrzavanje članstva u EU treba iskoristiti kao zajednički princip koji će ujediniti sve zvaničnike i narode u BiH, što će smanjiti tenzije.

"EU pati od gubitka konkurentnosti, rata, ratnog zamora i sve veće irelevantnosti u globalnoj politici, a proširenjem bi dobio novu svježinu i zamah", tvrdi Sijarto, te najavljuje da će Mađarska tokom svog predsjedavanja EU u drugoj polovini ove godine staviti veliki naglasak na ubrzanje tog procesa.

Rekao je da je Mađarska apsolutno zainteresovana za stabilnost Zapadnog Balkana.

Sijarto je rekao kako je Srbija spremna "sutra ući u EU", te dodaje da bez nje, kao "najveće i najsnažnije" države zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području, prenosi ATV

"Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika. Srbija je ponosna nacija. Zato vjerujem da se pristup birokratije iz Brisela treba promijeniti prema njoj", kaže Sijarto

(Glas Srpske)