Posjeta Inovacionom centru i Univerzitetskoj bolnici u Šangaju :: Semberija INFO ::

 

Posjeta Inovacionom centru i Univerzitetskoj bolnici u Šangaju


Delegacija Univerziteta u Banjaluci, predvođena rektorom profesorom dr Radoslavom Gajaninom, koja boravi u radnoj posjeti Kini, posjetila je Inovacioni centar za razvoj biomedicinskih tehnologija na Univerzitetu za medicinu i zdravstvene nauke u Šangaju.
 
Domaćin ovoj posjeti bio je rektor Univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke profesor dr Vu Tao, koji je delegaciji UNIBL predstavio najnovija dostignuća u različitim oblastima medicine, među kojima se izdvajaju medicinska pomagala za rehabilitaciju i oporavak pacijenata. Naime, riječ je o medicinskim pomagalima koja rade pomoću vještačke inteligencije.
 
Podsjetimo, Univerzitet za medicinu i zdravstvene nauke i UNIBL postigli su u novembru 2023. godine, u Banjaluci, dogovor o otvaranju ovakvog centra i na Univerzitetu u Banjaluci.


 
Pored toga, istog dana, sastali su se rektor Gajanin i Du Ćing, direktorka Univerzitetske bolnice pri Univerzitetu za medicinu i zdravstvene nauke u Šangaju. Ovaj sastanak bio je prilika da se razgovara o mogućnostima razmjene ljekara, profesora i studenata medicine, a poslije sastanka, upriličen je obilazak bolnice.
 
Sa rektorom Gajaninom u višednevnoj radnoj posjeti Kini su i prorektor za ljudske i materijalne resurse profesor dr Dalibor Kesić, šef Studijskog programa sinologije docent dr Ljiljana Stević i asistent Anja Mudrenović.