Vučić : Iskopavanje litijuma samo uz najviše ekološke standarde :: Semberija INFO ::

 

Vučić : Iskopavanje litijuma samo uz najviše ekološke standarde


Foto: Tanjug
– Iskopavanja litijuma u Srbiji neće nikada moći da bude ako ne budu zadovoljeni najviši ekološki standardi, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, i dodao da će se o tome prethodno izjasniti građani.

On je rekao i da Vlada Srbije sada provjerava dokumentaciju i sve papire koji su dostavljeni o iskopavanju litijuma kako bi provjerila sve potencijalne mjere ekološke zaštite.

On je ocenio da bi iskopavanje litijuma pozitivno uticalo na demografiju u Srbiji, pogotovo u Podrinju.

"Ovo nam je jedina šansa da obnovimo narod, da obnovimo demografiju u Podrinju, prazno nam je Podrinje i sa jedne i sa druge strane Drine", naveo je Vučić.

Dodao je da očekuje da će najveće svjetske lidere okupiti u Beogradu kako bi razgovarali na temu litijuma.
Osvrnuo se i na protest protiv iskopavanja litijuma koji je održan u Loznici u petak, prenosi Tanjug.

"Oni kažu 'da osvetlimo mrak' u Loznici pre neko veče. Skupilo ih se 1.900, mi smo ih počastili sa 2.000 iz cele Srbije. Da osvetlimo mrak, kažu. Znate čime su to radili? Pa litijumskim baterijama. Da , podignete telefon i uključite bateriju, koja je litijumska baterija", rekao je Vučić.

Naveo je da je suština u tome da Srbija ne treba da da samo sirovinu, već da natjera investitore da naprave fabriku baterija u zemlji i ukazao da preko 50 odsto vrijednosti automobila čine upravo baterije.


(Nezavisne)