USAID BIH: „HUB&SPOKES TUZLA“ OBUHVATIO I SEMBERIJU :: Semberija INFO ::

 

USAID BIH: „HUB&SPOKES TUZLA“ OBUHVATIO I SEMBERIJU


USAID u BiH već nekoliko godina sprovodi projekat pod nazivomUSAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam). Trenutno se realizuje petogodišnji projekat u vrijednosti 20 miliona američkih dolara a koji ima za cilj snažnije povezivanje investitora sa lokalnim turističkim kompanijama u BiH kako bi nastavili razvijati jedno od najbrže nastućih privrednih sektora naše zemlje.


 
-USAID Turizam koristi svoja stručna znanja i veze s investitorima i međunarodnim liderima industrije turizma kako bi turističkim kompanijama ponudili promotivnu podršku, prilike za umrežavanje i informacije o prilikama i strategijama za finansiranje koje će omogućiti daljnji rast njihovih kompanija“, stoji na sajtu USAID BiH.


 
Jedna od mjera čiju je izradu podržao USAID Turizam jeste izgradnja „Hub&Spokes“ modela za nekoliko bh. gradova (Sarajevo, Mostar, Banjaluka i odnedavno, Tuzla). Model „Hub and Spokes“ povezuje glavne turističke destinacije (Hubs) i stvara jednostavan pristup različitim zanimljivim turističkim iskustvima, destinacijama i atrakcijama (Spokes). „Hub and Spokes“ model je kreiran prateći potražnju i ponašanje turista jer turisti, boraveći na jednoj lokaciji traže raznovrstan program koji obuhvata poludnevne i jednodnevne ture koje su otprilike jedan sat vožnje od mjesta gdje su smješteni.


 
USAID Turizam je u saradnji sa Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona prije deset dana predstavio „Hub&Spokes Tuzla“. U pitanju je jedinstveni vodič za razvoj održivog turizma koji potiče stvaranje ambijenta u kojem preovladava zajednički rad javnog i privatnog sektora, te se razvijaju nove ideje za rast turizma u Tuzli i okolini. Od sada, dolaskom u Tuzlu, svi gosti imaju mogućnost da istraže i druge lokalitete u blizini, koji su karakteristični po brojnim znamenitostima i bogatom kulturnom i historijskom baštinom.


 
U današnjem dinamičnom turističkom okruženju, putnici sve više tragaju za iskustvima koja prevazilaze ustaljene planove obilaska. Dolaskom na destinaciju, gosti žele da se povežu sa lokalnim ljudima, kako bi bolje razumjeli kulturu i tradiciju jednog lokaliteta. Zbog toga, „Hub&Spokes Tuzla“ predstavlja jedan posve novi pristup u predstavljanju destinacije, ostavljajući mogućnost da se turisti povežu sa “srcem grada” i osjete energiju lokalnih ljudi. Stvaranjem trajnih uspomena kroz autentična iskustva turisti postaju ambasadori dobrih priča koje će potaknuti razvoj lokalne ekonomije i u malim mjestima.


 
U modelu „Hub&Spokes Tuzla“ svoje mjesto su našle i turističke destinacije Semberije i Majevice. Osmišljeno je nekoliko mogućnosti da  gosti koji borave u Tuzli dođu u posjetu Bijeljini gdje bi u okviru cjelodnevnih turističkih tura upoznali posebnosti našeg grada. Tako su predviđeni paketi „Istraživanje istorije, kulture i gastronomije Bijeljine“ (uključuje doručak u restoranu Lovac, zatim obilazak pješice užeg centra grada – zgrade Gradske uprave, Atik džamije, Manastira Svetog Vasilija Ostroškog, Gradskog parka, Ulice kišobrana, crkve Svetog Đorđa i Muzeja Semberije. Predviđene su dvije opcije za ručak: 1. restoran Pet jezera i posjeta Manastiru Svete Petke i Crkvi Prečistog Srca Marijina ili 2. restoran Semberski salaš ili Etno selo Stanišići uz posjetu Crkvi Prečistog Srca Marijina. Ponuđena je i mogućnost da se posjeti crkva Svetog Petra i Pavla te Manastir Tavna), zatim „Osvježi se i istraži Bijeljinu“ (fokus je na Banji Dvorovi i obilasku centra Bijeljine) te „Sveta mjesta Bijeljine“ (obuhvata posjetu 12 hramova tri religijske zajednice u Bijeljini). Isplanirana je još turistička, jednodnevna tura na relaciji Tuzla – Brčko – Bijeljina – Tuzla kao i dvodnevna tura koja je povezala turističke znamenitosti Lopara, Čelića, Ugljevika, Teočaka i Sapne.


 
Više detalja možete potražiti na sljedećem linku: https://turizambih.ba/wp-content/uploads/2024/07/hub-snd-spokes-tuzla.pdf


 
Pored navedenih projekata, USAID Turizam predstavlja i različite investicijske projekte, uključujući Turizam budućnosti na kupalištu Buna – Bunica (Mostar), Oaza agroturizma i zdrave hrane: Farma Milo Selo (Lukavac), Lijek za tijelo i dušu u Lječilištu Gata (Bihać), Glamurozno kampovanje u zelenilu Trebinja, Budućnost sarajevskog zoološkog vrta: Pionirska Dolina, Prirodna idila u blizini Hadžića, žičaru na brdu Hum (Mostar), hotel s trgovačkim i poslovnim centrom u Visokom, žičaru koja povezuje Kulen Vakuf sa srednjevjekovnim gradom Ostrovica u Nacionalnom parku Una, zdravstveno-rehabilitacijski i wellness centar za oporavak djece i odraslih nakon hemoterapije (Rudo), wellness & spa centar Zlatni dol Goranci (Mostar) i hotel s poslovnim centrom (Cazin).