Šolc na Samitu u Beogradu: Potreban nam je litijum :: Semberija INFO ::

 

Šolc na Samitu u Beogradu: Potreban nam je litijum


Foto: buducnostsrbijeav/Instagram
U Palati Srbija je počeo Samit o strateškim sirovinama na kome učestvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Šolc i potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da mu je drago što u Beogradu vidi veliki broj predstavnika tržišta sirovina koji su uključeni u projekat iskorišćavanja mineralnih sirovina i istakao da ima dosta razloga za realizaciju projekta Jadar u Srbiji.

"Ovo je važan trenutak, da bi se razgovaralo o znatnom potencijalu projekta Jadar. Veliki broj ljudi je neumorno radio na tome da to danas sve bude moguće i zahvalio bih se na zalaganjima za angažovanje, na marljivosti. Samo na taj način je bilo moguće da se sastanemo danas i da možemo razgovarati", rekao je Šolc, prenosi RTS.

Kako je rekao, ima dosta razloga za ovaj projekat i to je po njegovom mišljenju dobar projekat za Srbiju.

"On stvara nove potencijale lanca vrijednosti, obezbjeđuje mogućnosti za stvaranje radnih mjesta, ne samo kada je riječ o rudarstvu, nego i u drugim koracima prerade, povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti, koja mora raditi bez emisije CO2. Dakle, riječ je o prekretnici za mobilnost u budućnosti", rekao je Šolc i istakao da će sve biti urađeno po najvišim ekološkim standardima.

Vučić: Puna podrška Njemačke

“Kancelar Šolc pružio je podršku Njemačke da Srbija ima veći vrijednosni lanac proizvodnje litijuma što nam donosi milijarde investicija i neverovatan pomak za cijelu zemlju, a najveći za zapadnu Srbiju, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić na početku Samita o strateškim sirovinama u Palati "Srbije".

Poručio je da to za Srbiju predstavlja veliku nadu i šansu koju nećemo propustiti, kao i da je to odluka za budućnost naše zemlje.

Zahvalio je kancelaru Olafu Šolcu i potpredsjedniku EK Marošu Šefčoviču i ambasadorima mnogih zemalja koji su danas u Beogradu.

"Već smo imali razgovore i mogu da kažem da sam zadovoljan. Za nas kao Srbiju predstavlja veliku nadu. Uvereni smo da tu šansu nećemo propustiti. Mi u Srbiji smo poznati po tome što najveći broj prilika propustimo. Zato što postoji kod nas nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika i ovoga puta to sebi ne smemo da dozvolimo", rekao je Vučić.

Istakao je da kada se nalazite u političkoj areni da je uvijek lako ne mijenjati stvari, “živeti od dana do dana, voditi kampanju protiv protivnika i ništa drugo ne raditi”.

Rekao je da je to ono što ljudi, ne samo u Srbiji, već širom svijeta hoće - odgovornost, ozbiljnost i posvećenost budućnosti, a ne dnevne reakcije i ne ono što vam donosi trenutnu popularnost.


(Nezavisne)