Njemački mediji: Srbija bi zbog litijuma mogla postati glavni strateški partner EU :: Semberija INFO ::

 

Njemački mediji: Srbija bi zbog litijuma mogla postati glavni strateški partner EU


Foto: Ilustracija
– Njemačka javnost zainteresovala se za vijest koja se pojavila u medijima u Srbiji da će Olaf Šolc, njemački kancelar, u petak lično doći u Beograd kako bi sa Vladom Srbije bio potpisan sporazum o eksploataciji litijuma.

Njemački mediji pišu da bi Srbija mogla da postane najznačajniji proizvođač litijuma na kontinentu, i da bi mogla pokriti gotovo 20 odsto evropskih potreba za ovim vrijednim materijalom.

Mediji podsjećaju i da je ugovor s rudarskom kompanijom Rio Tinto, koja je dobila licencu za najveći evropski rudnik litijuma bio otkazan zbog negodovanja velikog dijela srpske javnosti, ali da je Ustavni sud Srbije otvorio put da se ovaj projekat realizuje u praksi. Njemački mediji pišu da je zbog protesta Rio Tinto značajno revidirao svoje planove. Kompanija je pozdravila odluku Ustavnog suda i obećala da će projekat biti podvrgnut strogim ekološkim zahtjevima, uključujući produženu fazu pravnih i ekoloških procesa, kao i procesa izdavanja dozvola i javnih konsultacija prije implementacije.

Šolc i zvaničnici EU bi s predstavnicima Srbije trebalo da potpišu deklaraciju o namjerama između EU i Srbije, kojom bi se pokrenulo strateško partnerstvo u pogledu održivih sirovina, lanaca snabdijevanja za proizvodnju baterija i električnih vozila. Ako do toga dođe, mediji u Njemačkoj pišu da bi Srbija postala najvažniji partner EU.

Litijumski projekat Jadar u zapadnoj Srbiji vrijedan je 2,4 milijarde dolara, a ističu da bi mogao bi zadovoljiti 90 posto trenutne potražnje za litijumom u Evropi i učiniti kompaniju vodećim proizvođačem sirovina. Podsjećaju i da je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla agenciji Tanjug da projekat Jadar predstavlja "budućnost ekonomskog pozicioniranja Srbije u Evropi".

"Evropska industrija godinama je tražila dobavljače litijuma po cijelom svijetu i u velikoj je konkurenciji s Kinom, koja je sada lider u oblasti električnih automobila. Kineske kompanije su osigurale rudnike litijuma i dalju preradu u mnogim zemljama. I kineski predsednik Si Đinping boravio je u Srbiji na svom putovanju po Evropi. Budući da je tehnologija baterija sada klasifikovana kao strateški važno područje od strane EU i Njemačke, evropski proizvođači i vlade teže većoj neovisnosti od Kine", piše njemački NTV.

Ovaj medij ističe da nalazišta ovog vrijednog metala postoje i u Njemačkoj, ali u značajno manjem obimu. Naglašavaju da se njemačke kompanije trude iskoristiti sva potencijalna nalazišta u Njemačkoj, kako bi se povećao udio domaćeg litijuma.

Naglašavaju da je kompanija Zinnwald Lithium GmbH objavila prošlog petka da želi povećati svoju planiranu proizvodnju u rudniku u Saksoniji sa 12.000 tona godišnje na 18.000 tona. U februaru su objavili da je nalazište litijuma u Zinnwaldu znatno veće nego što se prvobitno očekivalo. Međutim , proširenje neće moći biti sprovedeno u praksu najranije do 2028. godine. Istražuje se i ekstrakcija litijuma u rejonu Gornje Rajne korištenjem duboke geotermalne energije.
 
(Nezavisne)