Fond najavljuje naplaćivanje novih elektronskih knjižica u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Fond najavljuje naplaćivanje novih elektronskih knjižica u Srpskoj


FOTO: Ilustracija
Iako Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) snosi troškove izrade prve elektronske kartice, u slučaju potrebe za izradom nove kartice usljed promjene ličnih podataka, gubitka ili oštećenja kartice i slično, te troškove treba da snosi osiguranik, mada ovo još nije počelo da se primjenjuje u praksi.

Kako su rekli, troškovi izdavanja kartice biće u visini stvarnih troškova izrade zdravstvene kartice, a o svim detaljima kada će FZO RS početi da naplaćuju drugu i svaku narednu elektronsku karticu javnost će biti pravovremeno informisana.

Iz FZO RS ističu da su sve nove kartice koje su izrađene nakon gubljenja, oštećenja i slično do sada oni finansirali.

Kako su rekli, do sada je više od 900.000 elektronskih zdravstvenih kartica aktivirano.

"Građani svoje e-kartice preuzimaju u nadležnim poslovnicama Fonda, a u slučaju da kartica nije još izrađena, treba da podnesu zahtjev za njenu izradu. Dok ne dobiju karticu, koriste potvrdu koju im izdaju naše poslovnice prilikom podnošenja zahtjeva za izradu kartice. Na toj potvrdi se nalazi i privremeni korisnički broj koji će biti aktivan sve dok osiguranik ne dobije svoju karticu", pojasnili su iz Fonda.

Dodaju da je ista procedura u slučaju da osiguranik izgubi elektronsku karticu ili u slučaju da dođe do promjene ličnih podataka.

"I tada osiguranik dolazi u nadležnu poslovnicu Fonda i podnosi zahtjev za izradu nove elektronske kartice, te dobija potvrdu koju koristi u zdravstvenim ustanovama dok ne dobije novu karticu", kazali su iz FZO RS.

Kako su rekli, elektronske zdravstvene kartice više nemaju rok važenja, a osigurana lica koja imaju kartice koje su ranije izrađene i na kojima je naznačen rok važenja mogu da ih koriste i nakon isteka naznačenog roka, sve dok imaju utvrđen status osiguranog lica u obaveznom zdravstvenom osiguranju.

"Međutim, važno je da osiguranici čuvaju svoju elektronsku karticu, koja je lični dokument kao i svaki drugi, jer su pojedini osiguranici do sada već i po četiri-pet puta gubili svoju elektronsku karticu", pojašnjavaju iz  Fonda.

Zdravstvenom karticom, dodaju, dokazuje se svojstvo osiguranika, odnosno osiguranog lica i na osnovu nje se ostvaruje zdravstvena zaštita.

"Ujedno, zdravstvena kartica je i najbolja zaštita ličnih podataka jer se pomoću nje pristupa elektronskom zdravstvenom kartonu pacijenta", istakli su iz Fonda.

Dodaju da u slučaju da dođe do promjena ličnih podataka, osigurano lice je dužno da u roku od 15 dana promjenu prijavi nadležnoj poslovnici Fonda i podnese zahtjev za izdavanje nove kartice.

"Dok ne bude izrađena kartica, osiguranom licu se izdaje potvrda o zdravstvenom osiguranju koju koristi dok ne dobije karticu. Takođe, ukoliko  kartica bude izgubljena, ukradena ili oštećena, osigurano lice to treba da prijavi nadležnoj poslovnici Fonda, kako bi se kartica poništila i da bi se izbjegle eventualne zloupotrebe", rekli su u FZO Srpske.

Pojašnjavaju da u situacijama kada osigurano lice FZO RS ostvari pravo na zdravstveno osiguranje u drugoj zemlji, odnosno kod drugog nosioca osiguranja, zdravstvenu karticu treba da vrati Fondu.

"Korišćenje elektronske zdravstvene kartice omogućeno je zahvaljujući implementaciji projekta Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u Republici Srpskoj, koji, pored e-kartica, podrazumijeva i elektronski zdravstveni karton, elektronske uputnice, recepte, nalaze", zaključili su iz FZO.

Naime, IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova i institucija zdravstvenog sistema Srpske.

(Nezavisne)