SAD suočene sa istorijskim toplotnim talasom :: Semberija INFO ::

 

SAD suočene sa istorijskim toplotnim talasom



Ogroman toplotni talas prijeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje su na području od sjeverozapada Pacifika do srednjeg Atlantika na kojem živi oko 130 miliona ljudi izdana upozorenja o vrućini, objavili su američki mediji.

„Ovaj ekstremni vremenski događaj spreman je da obori brojne temperaturne rekorde širom zemlje, upozorili su prognostičari“, objavio je međunarodni radio-emiter SAD-a, Glas Amerike.

Jacob Asherman, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe (NVS), upozorio je na opresivnu vrućinu i vlagu sa temperaturama većim od 38 stepeni Celzijusa u raznim regijama, uključujući Oregon, gdje bi gradovi poput Eugenea, Portlanda i Salema mogu zabilježiti neviđene rast temperature.

„Desetine drugih rekorda širom SAD-a bi moglo biti oboreno, što bi dovelo do toga da milioni potraže spas od toplote u rashladnim centrima od Bulhad Sityja, Arizone, do Norfolka u Virginiji“, naveo je Ašerman.

NVS je u petak produžio upozorenje o prekomjernoj vrućini za veći dio jugozapada.

"Opasni i istorijski talas vrućine upravo počinje širom ove oblasti, a očekuje se da će temperature dostići vrhunac u vremenskom okviru od nedjelje do srijede", navodi se u ažuriranoj prognozi NVS u Las Vegasu, Nevada.

Dolina smrti, poznata po ekstremnim temperaturama, postavila je u petak novi rekord od 52,8 stepeni Celzijusa, a prema prognozama do sredine sedmice temperatura bi mogla porasti na 54,4 stepena.

Uticaj toplotnog talasa proteže se i dalje od Zapada. U Baltimoru i dijelovima Marylanda temperature bi mogle povećati na 43 stepena.

Nažalost, vrućina je dovela do nekoliko smrtnih slučajeva. U okrugu Marikopa u Arizoni, uključujući Phoenix, ove godine je potvrđeno najmanje 13 smrtnih slučajeva uzrokovanih vrućinom.

Nedavna smrt 10-godišnjeg dječaka koji je pješačio u parku Sout Mauntin u Feniksu dodatno naglašava ozbiljnu opasnost koju predstavlja ovaj toplotni talas.


Izvor: AA (D.P.) / BHRT