Osuđeni sljedbenici balkanskog propovjednika mržnje :: Semberija INFO ::

 

Osuđeni sljedbenici balkanskog propovjednika mržnje


Foto: Screenshot/krone.at
– Simpatizeri Islamske države, njih četvoro, osuđeni su danas na uslovne kazne zatvora zbog propagiranja Islamske države kao i glorifikovanja učenja Mirsada Omerovića, poznatog kao “balkanski propovjednik mržnje”, koji trenutno služi kaznu zatvora u Gracu.

Ovi mladi ljudi dobi od 16 do 19 godina su putem društvenih mreža širili radikalne ideje Islamističke države, a optuženi su za formiranje terorističke grupe sa ciljem kriminalnog djelovanja.

Kako prenose austrijski mediji, oni su pored glorifokovanja Omerovića, poznatog još i kao Ebu Tejma, regrutovali nove članove svoje organizacije, mlade islamističke ekstremiste. Riječ je o Iračaninu (16), Rusu (17), Hrvatu (19) i mladoj Austrijanki (19).

Oni su dobili uslovne zatvorske kazne u trajanju od šest do 24 mjeseca.

Inače, na suđenju se pojavila i mlada Austrijanka koja je na sud došla u hidžabu sa bebom, čiji je otac jedan od osuđenih danas. Njih dvoje su zajedno sa ostalima u jednom stanu u Lincu otvorili svoju “privatnu džamiju” gdje su se molili i družili sa svojim istomišljenicima. Iako je ova Austrijanka rekla da su u tom stanu samo imali sobu za molitvu, a ne privatnu džamiju, tužilac je rekao da je riječ o specijalnom prostoru gdje se uvijek okupljalo najmanje 10 ekstremista.

Podsjetimo, Mirsad Omerović je svojevremeno bio član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči. U Maoču je došao iz Tutina, ali je uglavnom boravio u Beču.

Njegovo ime se svojevremeno dovodilo  i u vezu sa odlaskom Samre Kešinović i Sabine Selimović u Siriju. Naime, porodice djevojčica  su za njihov odlazak optužile upravo Ebu Tejmu, u čiju su džamiju djevojčice odlazile neposredno prije odlaska u Siriju.

Mirsad Omerović je dovođen u blisku vezu s Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem. Ebu Tejma bio čest  gost u Altun-Alem džematu, koji se više puta spominje u austrijskim medijima u kontekstu optužbi da služi za provođenje aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča te organizovanja odlaska u džihad u Siriju.
 
(Nezavisne)