Turističke organizacije očekuju rekordno dobru godinu u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Turističke organizacije očekuju rekordno dobru godinu u Srpskoj


Foto: Nezavisne
Iako statistički podaci za april ove godine pokazuju blagi pad broja turista, ali i veći broj noćenja, u turističkim organizacijama širom Srpske su naveli da su i više nego zadovoljni početkom godine, te da ovog ljeta očekuju rekordnu posjećenost.

Naime, kako su naveli u Zavodu za statistiku RS, u aprilu 2024. godine ostvareno je 39.417 dolazaka turista, što je u odnosu na mart 2024. godine više za 18,7 odsto i 97.173 noćenja turista, što je u odnosu na mart 2024. godine više za 14 odsto.

"Broj dolazaka turista u aprilu 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine manji je za 3,8 odsto, a broj noćenja veći je za 6,2 odsto", navodi se u saopštenju Zavoda za statistiku RS.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Marko Radić, rukovodilac Sektora za razvoj i promociju Turističke organizacije Republike Srpske (TORS), poredeći podatke, zaključno sa aprilom, vidljiv je blagi pad u prijavljenim dolascima, ali i značajno povećanje kada je dužina boravka turista u pitanju.

"Imamo nepunih 8.000 noćenja više u ovoj godini u odnosu na prošlu. Zadovoljni smo statističkim pokazateljima, pogotovo jer je iza nas nešto slabija zimska sezona kada su planinske destinacije u pitanju. Taj neplanirani nedostatak je, kao što možemo vidjeti, statistički nadomješten u drugim destinacijama i imamo pozitivnu sliku gledajući ukupni bilans", kazao je Radić, dodajući da ulaze u ljeto sa velikim očekivanjima i, kako je istakao, novim rekordima za turizam.

"Iza nas je veliki broj posjećenih sajmova, konferencija i prezentacija na kojima promovišemo ponudu kojom raspolažemo. Siguran sam da će statistički podaci za maj biti dobri, zahvaljujući velikom broju manifestacija", naveo je Radić, ističući da nas na ljeto širom Srpske očekuju brojni događaji.

"Kao destinacija rastemo i to je najvažnije u ovom trenutku, a mi moramo više novca uložiti u promociju da bi vidljivost i destinacije i ponude bila još veća", rekao je Radić, navodeći da su u prvih pet mjeseci ove godine Srpsku najviše posjećivali domaći turisti, te turisti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Branka Branković, stručna saradnica za odnose sa javnošću Turističke organizacije Banjaluka (TOBL), kazala je da ovaj grad već deset godina ruši rekorde kada je riječ o posjećenosti turista.

"Jedinstven smo grad kada govorimo o kontinentalnom turizmu, od gradske jezgre do avanturističko- adrenalinskog turizma. Nadomak Banjaluke, na nekih 30 kilometara, fokus je stavljen na ruralni turizam, jako lijepo rade seoska domaćinstva", rekla je Brankovićeva, dodajući da grad na Vrbasu posjećuju turisti iz svih dijelova regiona, Evrope, ali i prekookeanskih zemalja.

"Banjaluka više nije grad sezonskog turizma, mi smo grad cjelogodišnjeg turizma. Bilježimo veliki priliv turista i tokom novogodišnje noći, ali i tokom proljeća i ljeta", navela je Brankovićeva.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Nikola Kokić, portparol Turističke organizacije Trebinja, već sada bilježe oko 35 odsto veću posjetu turista u odnosu na prošlu, rekordnu godinu.

"U prva četiri mjeseca imamo registrovano 50.000 noćenja, a to je u mjesecima koji su lošiji kada govorimo o posjetama, jer sezona tek dolazi. Očekujemo da ćemo ove godine oboriti turistički rekord koji smo zabilježili prošle godine", kazao je Kokić.

"Posebno nas raduje što smo imali posjete kineskih turista, smatramo da je velika šansa da nas Kinezi prepoznaju kao svoju destinaciju", rekao je Kokić.

Da očekuju rekordno dobru turističku godinu, za "Nezavisne novine" je potvrdila i Dragana Dimić, portparol Turističke organizacije Bijeljine, koja je navela da je primjetno da je ovaj grad svakog vikenda pun turista, čije posjete su ili grupno organizovane ili pojedinačne.

"Skoro smo imali posjetu studenata glume iz Poljske, a ovih dana očekujemo i grupu studenata iz Španije", kazala je Dimićeva, dodajući da turisti najviše posjećuju etno-selo Stanišići, centar grada, te gradski park.

"Uskoro bismo, na lokalitetu hipodroma, trebali dobiti avantura park, po ugledu na sličan park sa Zlatibora", najavila je Dimićeva.

(Nezavisne)