Prvi maj - Međunarodni praznik rada u gradovima Bosne i Hercegovine :: Semberija INFO ::

 

Prvi maj - Međunarodni praznik rada u gradovima Bosne i Hercegovine


Фото: БХРТ/Елма Шут

Izvor: BHRT/Agencije (H.S.)

U Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas se obilježava Međunarodni praznik rada - dan kojim bi se trebalo ukazati na položaj radnika, ali i dan koji je, po svemu sudeći, izgubio osnovnu svrhu.

Prvi maj na sarajevskim izletištima: Građani slobodan dan iskoristili za igru, druženje i zabavu

Građani Sarajeva iskoristili su Međunarodni praznik rada Prvi maj da odmore i uživaju u prirodi na brojnim izletištima oko grada.

Iako je najavljeno promjenjivo vrijeme i moguća kiša, to nije spriječilo mnogobrojne građane Sarajeva ali i goste iz cijele BiH da posjete obližnja izletišta.

Na popularnom izletištu Stojčevac su se okupili mnogi građani kako bi iskoristili dan za igru, rekreaciju, druženje i zabavu, a bilo je i onih koji su zapalili roštilj.


Tradicionalna Prvomajska budnica u Zenici

Zeničane su za praznik rada, u ranim jutarnjim satima, probudili zvuci Prvomajske budnice.

Tradiciju obilaska grada i druženja sa građanima, koja traje već 98 godina čuvaju i mladi naraštaji Duvačkog orkestara. Gdje god su stali, rado su dočekani, okićeni cvijećem a muzičari su čak i simbolično darovani.

Inače, Duvački orkestar osnovan je prije skoro stotinu godina kao rudarska limena glazba, a od strane čeških i slovačkih stručnjaka, koji su radili u rudniku i tadašnjoj Željezari.


Bišćani Prvi maj provode na gradskim izletištima

Tradicionalno na Međunarodni praznik rada određeni broj bh. građana ovaj dan provodi na izletištima i ne učestvuje u radničkim protestima.

Ekipa BHRT-a provjerila je kakva je atmosfera na izletištima u Bihaću.


U Trebinju brojni posjetioci iz okolnih zemalja

U Trebinje su za Međunarodni praznik rada, 1. maj, stigli brojni gosti iz okolnih i drugih zemalja, koji će lijepo vrijeme moći da iskoriste kako bi posjetili znamenitosti ovog grada poput Hercegovačke Gračanice, manastira Tvrdoš, Petropavlov manastir ili okolna izletišta.

Nazaobilazne su i neke od poznatih gradskih lokacija poput ljetnje bašte "Platani", Starog grada sa brojnim ugostiteljskim objektima, gradski park, šetalište uz Trebišnjicu, "Hercegovačke kuće", zelena pijaca i druga mjesta.

U Trebinju je za prvomajske i vaskršnje praznike rekordna popunjenost smještajnih kapaciteta, a najviše turista stiglo je iz regiona, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.


Tradicionalna budnica Gradske limene glazbe HKUD Dinara ulicama Livna

Gradska limena glazba HKUD Dinara iz Livna održala je tradicionalnu prvosvibanjsku budnicu ulicama Livna na Međunarodni praznik rada.

Budnicom su građanima poželjeli dobro jutro izvodeći poznata djela klasične i zabavne  glazbe te koračnicama.

Hrvatsko  kulturno-umjetničko društvo ''Dinara'' osnovano je 1895. godine dok su  najstariji članovi tog društva upravo Gradska limena glazba, koja djeluje od 1902. godine.

Svoje aktivnosti Gradska limena glazba najviše vežu za nastupe na smotrama puhačkih orkestara, a na repertoaru imaju skladbe klasičnih i suvremenih djela.


Doboj: Prvomajski uranak uz zvuke duvačkog orkestra

Ispred Vatrogasnog doma u Doboju jutros je uz Gradski duvački orkestar na tradicionalnom prvomajskom uranku počelo obilježavanje Međunarodnog praznika rada.

Izvođenjem koračnica i drugih numera, orkestar je nastavio stogodišnju tradiciju, a kapelnik Goran Mitrović je naglasio kako ne odustaju od ove manifestacije koju jedini njeguju u Republici Srpskoj.

"Krećemo, kao i svake godine, ispred Vatrogasnog doma i idemo po naseljima Bare, Potkamen, nakon čega se vraćamo do grada", rekao je Mitrović.

Gradski duvački orkestar, kao orkestar za "svadbe i sahrane", raspolaže raznolikim i širokim repertoarom, te uz marševe, domaće i strane koračnice nastupaju i sa svadbarskom i narodnom muzikom.


Tradicionalna promenada ulicama Mostara

Hrvatska glazba Mostar održala je tradicionalnu prvomajsku promenadu ulicama Mostara na Međunarodni praznik rada.

Hrvatska glazba Mostar budnicom je poželjela dobro jutro svim Mostarcima i izvodeći poznata djela zabavne glazbe čestitala građanima 1. svibnja, Međunarodni praznik rada.

Proslava Međunarodnog praznika rada uz sindikalni grah održana je na mostarskom šetalištu kod parka Zrinjevac, a Mostarcima je grah dijelio gradonačelnik Mostara Mario Kordić.


Protestna okupljanja zbog teškog položaja radnika u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini Prvi maj kao Praznik rada je prvi put obilježen 1907. godine, ali su već u maju 1906. godine održani protesti i obustava rada.

Danas se ovaj dan veže većinom za dodatne slobodne dane, no brojni radnici u našoj zemlji ipak će Prvi maj provesti radno. S druge strane, ovaj dan u brojnim državama svijeta i dalje predstavlja glavni motiv brojnim radničkim sindikatima da na ulicama gradova izraze nezadovoljstvo politikom koja ne doprinosi poboljšanju statusa radnika.

Pojedini Sindikati su i u BiH najavili protestna okupljanja da bi tako skrenuli pažnju na sve teži položaj radnika u zemlji. Prvomajsku protestnu šetnju najavio je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, a Savez sindikata Republike Srpske održaće protestno okupljanje u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

S druge strane, neki će uživati u neradnim danima koji su u BiH proglašeni za prvi i drugi maj.

Na cijelom Balkanu je proslava Prvog maja rezervisana za dobru hranu, roštilj i druženje.

Sindikalne organizacije: Živimo u vremenu velikih izazova za sindikate i radnička prava