Uložiti maksimum u poljoprivredu - poruka s otvaranja 50. Sajma šljive :: Semberija INFO ::

 

Uložiti maksimum u poljoprivredu - poruka s otvaranja 50. Sajma šljive


Proizvodnja hrane je strateško pitanje kojem se država mora posvetiti. Plava ljepotica - šljiva, definitivno ima potencijala.

Minutom šutnje i učenjem Fatihe u znak odavanja počasti žrtvama monstruoznog zločina koji se 11. avgusta dogodio u Gradačcu, otvoren je jubilarni, 50. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive.

Uz dobrodošlicu zvanicama, izlagačima i posjetiocima na najstariju sajamsku manifestaciju u BiH, direktor Turističke zajednice Gradačca, Ensar Mešanović, istakao je kako su iza nas 53 godine i 50 manifestacija koje okupljaju izlagače iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i poljoprivredne mehanizacije.

"Važno je istaći da je Gradačački sajam pored privredne i turistička manifestacija, prepoznatljiv po stručnom, naučnom savjetovanju na što smo ponosni jer je uloga struke od velikog značaja za sajam", rekao je Mešanović na otvaranju, podsjetivši da se istovremeno održava i podsajamska aktivnost 6. sajam pčelarstva.

Ceremonija u sjeni tragedije

Ceremonija jubileja održava se nažalost u sjeni nemilog događaja, naglasio je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, koji je ovom prilikom izrazio saučešće porodicama i pozvao nadležne da poduzmu sve kako se ovakvi događaju više ne bi dešavali. On je istakao i kako Sajam šljive svake godine u najljepšem ozračju daje šansu za razvoju poljoprivrede i industrije kako na ovom području tako i šire. Pozvao je na vođenje adekvatne politike u cilju podrške proizvođačima.

Izlagači spremno dočekali prve posjetioce

 "Vjerujemo kako možemo više i kvalitetnije raditi, proizvoditi, izvoziti i stvarati više radnih mjesta, nego što smo do danas činili. Mi u Gradačcu svoju šansu vidimo u resursima kojima naš grad neupitno raspolaže. Uz privredne resurse naša šansa su kreativni, inovativni i vrijedni ljudi", rekao je Dervišagić dodavši kako se moraju stvarati preduslovi za sveukupni napredak građana.

Kao jedna od najznačajnijih manifestacija kako u Tuzlanskom kantonu, tako i Bosni i Hercegovini, prema riječima ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Fedahije Ahmetovića, on je mjesto bogate ponude i potražnje, prilika za brojne poslovne kontakte, promocije novih proizvoda i tehnoloških dostignuća.

"Sajam je sve ove godine postojanja bio je, a nadam se da će i ostati, učionica za nova saznanja i nove prezentacije naučnih i stručnih iskustava u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije", istakao je Ahmetović.

Nužno ulagati u domaću poljoprivredu

Osvrnuo se i na posljedice klimatskih promjena, naglasivši da se plaši kako ćemo se, ako se nauka i struka ne uključe i ne ponude adekvatna rješenja, vrlo brzo susresti s nedostatkom dovoljnih količina hrane. Česte pojave suša dovode do ozbiljnih smanjenja prinosa u biljnoj proizvodnji, kao i dugoročne padavine koje značajno utiču na prinos i kvalitet proizvoda.

"Vlada TK i resorno ministarstvo je za 2023. planiralo oko 13 miliona KM za podršku u poljoprivrednoj proizvodnji. Od toga za proizvodnju šljive 1,6 miliona KM, od najviše ovih poticaja ostvare proizvođači iz Gradačca 1,2 miliona maraka i na tome im čestitam", rekao je kantonalni ministar.

Proizvodnja hrane kao strateško pitanje

Posebnu zahvalu građanima, u ime izlagača na sajmu, istakao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije "Bimal" Brčko, za njihovu gostoprimljivost s kojom dočekuju privrednike i goste.

"Veliku zaslugu za sajam prvenstveno nosi plava ljepotica, šljiva. Ona je razlog da on 1969. nastane, zahvaljujući tome što je te godine bio veliki rod. Ona je zaslužna što se svake godine sastaju privrednici sa stručnim i naučnim radnicima, stiču nova iskustva i prave nove inicijative", jasan je bio Suljkanović.

Deficit jasno pokazuje da je neophodno mijenjati dosadašnje politike

Proizvodnja hrane je strateško pitanje kojem se država mora posvetiti. Analize pokazuju da je za prvih šest mjeseci ukupna vanjskotrgovinska razmjena iznosila 2,6 milijardi KM, izvezli smo ukupno 511 miliona, a uvezli smo 2,2 milijarde maraka. Deficit jasno pokazuje da je neophodno mijenjati dosadašnje politike.

"Moramo se posvetiti jačanju proizvodnih kapaciteta naših privrednika, i da tu razvijamo i da ne budemo u tolikoj mjeri ovisni o uvozu hrane. Mi nismo država koja ima sofisticirane industrije, ali barem možemo dati maksimum kad je u pitanju poljoprivreda. Ovaj sektor se mora cijeniti i u njega ulagati", poručio je Nihad Bajramović, generalni sekretar VTK BiH.

Dodao je kako je problem što kapacitetima kod kuće ne možemo zadovoljiti svoje potrebe. No, šljiva je nešto što je prepoznatljivo u ovom dijelu BiH i kako kaže to je samo jedna grana koja ima potencijala.

Investiranje u nauku

A da bi imali nešto na svojim stolovima, neophodno je i znanje agronoma, podcrtao je prof. dr Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA, naglasivši kako je znanje sve važniji resurs u ovom društvu.

Pored ostalog istakao je i kako se nauka suočava sa novim izazovima jer digitalizacija mijenja način na koji se znanje proizvodi, organizira, i prije svega prihvata. Njeno prisustvo na sajmovima igra ključnu ulogu u promoviranju inovacija, razmijene ideja, umrežavanju i edukaciji doprinoseći razvoju.

Vlada FBiH namijenila značajna sredstva za investicije

Podsjetio je i kako su tri pandemijske godine pokazale u koga se možemo pouzdati, da nam u kriznim vremenima, može osigurati dovoljne količine kvalitetne hrane. To, kako je kazao, sigurno nije međunarodna poljoprivredna industrija, već domaća porodična gazdinstva.

"Mi ćemo sve učiniti da naši proizvođači i prerađivači budu na najvišem tehnološkom nivou uz primjenu najnovijih proizvodnih metoda. Ovdje se dolazi do riječi nauka, ulaganje u nauku nije trošak, već investicija u budućnost", poručio je Brka.

Vlada FBiH opredijeljena za podršku 

Kao neko ko je više od 10 godina bio izlagač, a danas u ulozi resornog federalnog ministra, Kemal Hrnjić, je naglasio kako se osjeća kao domaćin i posvjedočio o prilikama koje pruža ovaj sajam.

"Proizvodnja hrane u BiH je imperativ i mora biti na prvom mjestu. Vlada FBiH je opredijeljena da podrži sektor, a o tome govore i naši budžeti. Mogu potvrditi da smo po odjelu ruralnog razvoja, od 5. avgusta, do sada dobili 3048 zahtjeva za ulaganje, i vjerujemo da ćemo svih 34 hiljade maraka uputiti proizvođačima koji su investirali u svoje proizvodnje" rekao je Hrnjić.

Zvaničnici u obilasku štandova

Sa željom da se tragedija koja je nedavno zadesila ovaj grad više nikada ne ponovi i da će Gradačac u naredna četiri dana, biti u centru pažnje po jednom pozitivnom događaju, sajamsku manifestaciju je proglasio otvorenom premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić.

"Posebno je važno napomenuti da više od 300 izlagača sigurno nisu ovdje zato što im prošlosti nije bilo dobro, otvoreno srce građana dovelo je do toga da je ovo jubilarno 50. izdanje, ljudi se vraćaju u Gradačac. Iskreno se nadam da će doživjeti još puno okruglih godišnjica jer ono što je tradicija treba da opstaje i ostaje za pokoljenja", poručio je Nikšić.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i dokazani prijatelj ovog sajma, alii Bosne i Hercegovine, Stjepan Mesić, je zajedno sa Mešanovićem uručio posebna priznanja za doprinos Sajmu šljive, a dobili su ih: Grad Gradačac, PPF UNSA, Lactalis BH, Vlada KS (Ministarstvo privrede), Vlada TK (ministarstva privrede i trgovine), VTK BiH, Vlada FBiH (FMPVŠ).

Nakon održanih govora domaćina i uvaženih gostiju, zvanično je otvoren sajam presijecanjem vrpce na ulazu u Sportsku dvoranu "Skenderija", gdje se manifestacija održava.

Sajam će trajati do 26. avgusta. Podsjetimo, cijene ulaznica za posjetioce su 3 KM, a za organizirane grupe i penzionere 1 KM.

(Agroklub)